Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Musaka grecka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 40 dag
bakłażan 2 szt
pomidory 4 szt
oliwa 0,25 l
ser żółty 10 dag
czosnek
cząber
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Porada

Musakę podaję się na ciepło w tym samym naczyniu, w którym była zapiekana.

Przepis i sposób przygotowania na: Musaka grecka

Bakłażany umyć, pokroić w plastry, posypać solą i odstawić, następnie obsuszamy je ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Bakłażany zarumieniamy z obydwu stron. Wyjąć na sito, odsączyć z tłuszczu. Na patelnię dolać trochę oliwy, włożyć mięso i przesmażyć, rozgniatając widelcem. Pomidory umyć i pokroić w plastry. Żaroodporne naczynie wysmarować pozostałą oliwą i układać w nim na przemian warstwy mięsa, pomidorów i bakłażanów, oprószając je solą, pieprzem, cząbrem i posiekanym czosnkiem. Posypać serem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Kiedy wierzch się zarumieni, danie jest gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak