Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Musaka dietetyczna

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 1 duża
cebula biała 1 duż
ziemniaki 4-5 szt.
mięso mielone wołowe 500 g
pomidory konse 1 puszka
tymianek
bazylia
Kucharek
płynna przyprawa do zup
Czosnek suszony Prymat
oliwa
ser żółty 250 g
chili w płatkach
bakłażan
cukinia 2-3 średnie
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Musaka dietetyczna

Kroki postępowania

1
Bakłażany umyć i pokroić w podłużne plastry.
Wszystkie plastry razem umieścić w foliowym rękawie do pieczenia, zawiązać końce i ogrzewać w mikrofalóce przez 10-12 minut przy mocy 650-750W.
Pozostawić do ostygnięcia.
Krok 1 - Musaka dietetyczna foto
2
Na suchej teflonowej patelni usmażyć mięso mielone razem z papryką pokrojoną w niewielkie paseczki i drobno pokrojoną cebulą.
Dodać przyprawy do smaku, a na koniec wlać pomidory z puszki razem z zalewą - dusić kilkanaście minut, aż odparuje nadmiar płynu.
Krok 2 - Musaka dietetyczna foto
3
Resztę papryki pokroić w większe paski, cebulę i cukinię w plastry.
Ziemniaki obrać, umyć i poszatkować w cieniutkie plasterki.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 3 - Musaka dietetyczna foto
4
Brytfankę natłuścić delikatnie oliwą i ułożyć warzywa i mięso w następującej kolejności:
~ plastry bakłażana
~ plasterki cukinii
~ plasterki cebuli
~ mięso z sosem
~ paski papryki
~ plasterki ziemniaków

Powinny wyjść dwa takie zestawienia, a na końcu sam wierzch zapiekanki trzeba przykryć resztą bakłażana.
Każdą warstwę do smaku posypywać, ziołami, czosnkiem granulowanym, solą morską, pieprzem i chili.
Krok 4 - Musaka dietetyczna foto
5
Piekarnik nagrzać do 200*C.

Kiedy wszystkie warstwy są gotowe, lekko ucisnąć całą powierzchnię musaki, nakryć pokrywką i wstawić do gorącego piekarnika - piec ok. 50-60 minut.
Po tym czasie wierzch zapiekanki posypać serem, nakryć i wstawić do piekarnika jeszcze na 10-15 minut.
Krok 5 - Musaka dietetyczna foto
6
Można podawać na gorąco, ale równie dobrze smakuje na zimno.
Krok 6 - Musaka dietetyczna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 12.08.2015 07:43
polecam ten przepis
Habibi 01.02.2014 01:08
jest pyszna i ma znacznie mniej kalorii, niż tradycyjna, dlatego bez zbędnych wyrzutów sumienia można sobie pozwolić na podwójną porcyjkę :)
Fiffi 24.08.2012 22:20
pycha
Mariposas 09.08.2012 17:57
wygląda super
Mariposas 09.08.2012 17:57
wygląda super
Habibi 06.08.2012 18:44
Serdecznie zapraszam do korzystania z moich przepisów - każ dy znajdzie tutaj coś smacznego :)
adelajda 05.08.2012 07:54
apetycznie wygląda !
cris04 04.08.2012 23:00
Uwielbiam takie dania!
stokrotka 03.08.2012 22:50
świetne
Kas2 03.08.2012 21:30
świetny pomysł na odchudzenie musaki
Justyna28 03.08.2012 21:10
super
Justyna28 03.08.2012 21:10
super
Justyna28 03.08.2012 21:10
super
misia53 03.08.2012 21:00
na takie jedzonko piszę się!
niedozywiona 03.08.2012 19:21
piękne !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak