Przepis i sposób przygotowania na: Musaka dietetyczna
Kroki postępowania
Wszystkie plastry razem umieścić w foliowym rękawie do pieczenia, zawiązać końce i ogrzewać w mikrofalóce przez 10-12 minut przy mocy 650-750W.
Pozostawić do ostygnięcia.
Dodać przyprawy do smaku, a na koniec wlać pomidory z puszki razem z zalewą - dusić kilkanaście minut, aż odparuje nadmiar płynu.
Ziemniaki obrać, umyć i poszatkować w cieniutkie plasterki.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
~ plastry bakłażana
~ plasterki cukinii
~ plasterki cebuli
~ mięso z sosem
~ paski papryki
~ plasterki ziemniaków
Powinny wyjść dwa takie zestawienia, a na końcu sam wierzch zapiekanki trzeba przykryć resztą bakłażana.
Każdą warstwę do smaku posypywać, ziołami, czosnkiem granulowanym, solą morską, pieprzem i chili.
Kiedy wszystkie warstwy są gotowe, lekko ucisnąć całą powierzchnię musaki, nakryć pokrywką i wstawić do gorącego piekarnika - piec ok. 50-60 minut.
Po tym czasie wierzch zapiekanki posypać serem, nakryć i wstawić do piekarnika jeszcze na 10-15 minut.