Musaka- bakłażan który zadziwia smakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • bakłażan

    2 sztuki
  • mięso mielone

    0.5 kg
  • pomidory w zalewie pomidorowej

    1 puszka
  • oregano

    1 łyżka
  • czosnek

    3 ząbki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1\3 łyzeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • oliwa

    1 łyzka
  • wino czerwone

    0,5 szklanki

beszamel

  • masło

    15 dkg
  • mąka

    2-3 łyzki
  • mleko

    400 ml
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Musaka- bakłażan który zadziwia smakiem  foto
Bakłażana myjemy i kroimy na centymetrowe plastry.
Krok 2 - Musaka- bakłażan który zadziwia smakiem  foto
Bakłażana obsypujemy solą i odstawiamy na godzinę - aby puściła z bakłażana gorycz. Następnie sól spłukujemy pod bieżąca woda i suszymy bakłażana ręcznikiem papierowym .
Krok 3 - Musaka- bakłażan który zadziwia smakiem  foto
Tak przygotowane plastry bakłażan umieszczamy na patelni grillowej i grillujemy na małej ilości oleju.
Krok 4 - Musaka- bakłażan który zadziwia smakiem  foto
Cebulę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mięso mielone i razem smażymy około 15 minut.
Krok 5 - Musaka- bakłażan który zadziwia smakiem  foto
Po tym czasie dodajemy do mięsa pomidory z zalewą- rozprowadzamy po wszystkich składnikach. Całość podlewamy winem czerwonym i doprawiamy do smaku- pieprzem, solą i oregano.
Krok 6 - Musaka- bakłażan który zadziwia smakiem  foto
Grillowane plastry bakłażana układamy umieszczamy na dnie naczynia do zapiekania- uprzednio wysmarowanego masłem.
Krok 7 - Musaka- bakłażan który zadziwia smakiem  foto
Następnie nakładamy warstwę usmażonego mięsa .
Krok 8 - Musaka- bakłażan który zadziwia smakiem  foto
Przygotowujemy beszamel. Roztapiamy masło a następnie dodajemy mąkę. Całość podlewamy zimnym mlekiem i mieszamy aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 9 - Musaka- bakłażan który zadziwia smakiem  foto
Na warstwie mięsa układamy plastry bakłażana i tak aż do momentu wyczerpania składników.
Krok 10 - Musaka- bakłażan który zadziwia smakiem  foto
Górna warstwę przykrywamy beszamelem i całość wstawiamy do piekarnika . Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megi 04.09.2015 15:30
poproszę dzisiaj na obiad:)
kornelcia 25.03.2015 00:00
i ja również chętnie bym zjadła
Malinka 17.03.2015 07:40
Chętnie bym skonsumowała :)
gosia1988 15.03.2015 14:24
pyszności takie danie
engie23 15.03.2015 13:32
super wygląda
fotoviderek 15.03.2015 12:27
Super danie :)
AgaS10 15.03.2015 10:09
A ja lubię bakłażany :)
olkaaa 15.03.2015 10:08
brzmi smakowicie
pestka 15.03.2015 09:27
bardzo smakowicie wygląda
Futka 15.03.2015 08:52
Nieziemsko pysznie zadziwia :) Świetne i bardzo smakowite połączenie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat