Ucierane ciasto na białkach z jabłkami

Ucierane ciasto na białkach z jabłkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ucierane ciasto na białkach z jabłkami to szybki i pyszny deser. Stanowi też ciekawą odmianę dla ciast ucieranych na jajkach. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników:

  • mąka tortowa

    640 gramów
  • białko

    360 gramów
  • masło

    340 gramów
  • mleko ciepłe

    360 mililitrów
  • cukier drobny

    200 gramów
  • proszek do pieczenia

    4 łyżeczki
  • ekstrakt waniliowy

    2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta

Dodatkowo:

  • jabłko

    3 sztuki
  • mąka tortowa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ucierane ciasto na białkach z jabłkami

Kroki postępowania

Krok 1 - Ucierane ciasto na białkach z jabłkami foto
Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 180°C.

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wlać białka, mleko, ekstrakt z wanilii i krótko roztrzepać trzepaczką.
Krok 2 - Ucierane ciasto na białkach z jabłkami foto
Do misy miksera przełożyć przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać miękkie masło, drobny cukier do wypieków i szczyptę soli. Wlać około 1 szklanki roztrzepanych białek z mlekiem. Krótko ucierać ciasto na najniższych obrotach miksera. Następnie nie przerywając ucierania wlewać małymi porcjami pozostałe białka z mlekiem.
Krok 3 - Ucierane ciasto na białkach z jabłkami foto
Ciasto przełożyć do wysmarowanych masłem i obsypanych kaszą manną czterech foremek o wymiarach 10x20 cm.
Krok 4 - Ucierane ciasto na białkach z jabłkami foto
Jabłka obrać i pokroić na plasterki, oprószyć je mąką i układać cienką warstwą na cieście.
Krok 5 - Ucierane ciasto na białkach z jabłkami foto
Foremki z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-45 minut. Upieczone ciasto lekko przestudzić w foremkach, a następnie wyjąć i studzić na kratce kuchennej.
Krok 6 - Ucierane ciasto na białkach z jabłkami foto
Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

caralajna 09.02.2015 17:42
przyznam że nie jadłam takiego ciasta, ale wygląda świetnie
romanrafal
romanrafal 21.11.2014 16:26
apetyczne ciasto
barbara11561 26.10.2014 09:51
Właśnie mam duży zapas białek,a ciasto takie zniknie u mnie szybko-bardzo kusząco wygląda:)
Alex_M 06.10.2014 16:56
wspaniałe ciasto :)
anemon 05.10.2014 22:27
Dziękuję bardzo.
Kejti 05.10.2014 10:42
Świetnie się prezentuje :-)
anemon 04.10.2014 20:05
To jest bardzo duża porcja, więc zapraszam wszystkich.
wwwiolka 04.10.2014 20:02
Bardzo fajny przepis.
stan2401 04.10.2014 14:34
bardzo ładne ciasto
wyattearp 04.10.2014 13:36
pyszne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat