Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus z opieniek

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

opieńki 1,5 kg
Kucharek do smaku
czosnek 2 ząbki
woda 2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Mus z opieniek

Opieńki oczyścić, opłukać, odciąć nóżki.
Kapelusze obgotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
Ciepłe grzyby przełożyć do blendera, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, kucharka, pieprz oraz wodę - zmiksować na gładką masę.
Musem napełnić słoiki i zapasteryzować przez 45 minut.

Jest to świetny smak do sosu czy zupy grzybowej, ale również jako dodatek do makaronów, gulaszu, mięs.
Po odparowaniu części wody może być farszem np.do naleśników.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mirosława5 23.10.2012 09:57
pomysł dobry do spróbowania :D
Habibi 23.10.2012 09:50
Smakuje "grzybowo" - zwłaszcza jest to dobry sposób na przerobienie brzydkich i poszarpanych grzybów...
kasienka23 22.10.2012 21:50
zastanawia mnie jak teki mus smakuje, będę musiała kiedyś wypróbować :)
Kasia35 22.10.2012 16:53
super pomysł, nie trzeba wszystkich grzybków suszyć
zolzica 22.10.2012 15:12
świetny pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak