Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
serek homogenizowany
400 g. (naturalny) -
śmietana kremówka
300 ml. ( 36%) -
kawa rozpuszczalna
2 płaskie łyżki -
woda zimna
2-3 łyżki -
cukier puder
3 łyżki -
czekolada mleczna
200 g. (można zastąpić gorzką) -
mleko 3,2%
ok. 8 łyżek -
kakao do posypania
Sposób przygotowania
Oddzielnie ubić na sztywno śmietanę kremówkę. Dodać do serka. Wymieszać szpatułką.
Do garnuszka wlać mleko. Podgrzać na małym ogniu. Dodać połamaną czekoladę i mieszać szpatułką do rozpuszczenia (nie używać metalowej łyżki). Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
Do pucharków wycisnąć za pomocą szprycy mus lub nałożyć łyżką (równomiernie rozprowadzić). Następnie nałożyć kleksy czekolady, i tak na zmianę. Wierzch oprószyć kakao. Można spożywać od razu lub wstawić do lodówki, aby deser lepiej stężał.
Komentarze (25)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (15)