Mus rabarbarowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rabarbar

    50 dkg
  • białka

    6 szt
  • cukier

    30 dkg
  • przecier porzeczkowy

    5 dkg
  • skórka cytrynowa

    do smaku
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1.5 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, rozpuścić gorącą wodą dopełniając do 40ml. Rabarbar umyć,pokroić ze skórką na małe kawałki,włożyć pokrojony rabarbar do rondla zalać niewielką ilością wrzącej wody i rozgotować odparowując do 150ml. Z białek ubić pianę, dodać cukier stale ubijając, dodać odparowany rabarbar, przecier porzeczkowy, skórkę cytrynową i rozpuszczoną ostudzoną żelatynę. Mus rozlać do salaterek dopiero gdy zacznie lekko gęstnieć.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
LuKaSz4761 03.10.2011 09:52
super przepis na pewno spróbuję
Emiliozo 27.08.2011 21:59
cudowne
eli82 16.07.2011 10:03
mniam
malaczarna23 21.04.2011 18:07
świetny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat