Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada mleczna

    75 gramów
  • czekolada gorzka

    75 gramów
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier puder

    75 gramów
  • śmietana 30%

    200 mililitrów
  • woda

    500 mililitrów
  • czekolada

    30 gramów
  • espresso

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaparzyć kawę 2 łyżeczki na 0,5 szklanki

wody,odstawić do wystygnięcia. Czekoladę mleczną

,deserową połamać rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić.

Jajka rozbić, żółtka ubić z cukrem pudrem na jasny krem.

Do ubitych żółtek dodawać na przemian kawę i czekoladę

nadal ubijając.Śmietanę ubić na sztywno i połączyć

delikatnie z masą. Białka ubić na pianę i delikatnie

połączyć z masą, aby powstała lekka piana. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

lodówki na 2-3 godziny. Czekoladę do dekoracji zetrzeć na

tarce. Posypać mus czekoladą i ewentualnie przybrać

listkami mięty lub melisy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

fotoviderek

25.01.2014 10:00
Pyszności :)

Klausia

06.01.2014 19:56
uwielbiam takie musy :)

Ewelina38

27.11.2013 13:06
wspaniały, uwielbiam taki choć osobiście wystrzegam się jaj na surowo :)

gacopierz23

23.11.2013 22:53
ekstra deser

Wacław

16.11.2013 10:36
pyszniutki ten deser :-)

Katarzyna59

11.10.2013 07:44
pyszności,

Alex_M

03.10.2013 18:28
chętnie bym zjadła!

EmciaPichci

22.09.2013 10:59
mmm idealny na popołudnie :)

czekoladka_m

30.08.2013 12:53
powiem krótko- uwielbiam!!

hahanka

28.08.2013 20:25
pyszny deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat