Murzynkowy keks z kokosem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1 sztuka
  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • cukier

    2 szklanki
  • mleko 3,2%

    1/2 szklanka
  • jajka

    4 sztuki
  • kaka

    9 łyżek
  • proszek do pieczenia

    2 łyżki
  • wiórki kokosowe

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Murzynkowy keks z kokosem foto
Rozpuszczam w rondelku margarynę z cukrem i kakao.
Krok 2 - Murzynkowy keks z kokosem foto
Całość mieszam do momentu połączenia się składników. Główną uwagę należy zwrócić na cukier by był rozpuszczony.
Krok 3 - Murzynkowy keks z kokosem foto
Odlewam około 2/3 szklanki masy, która przyda się do zrobienia polewy na ciasto. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wiórkami i mieszamy mikserem. Dodajemy resztę masy. Następnie do ciasta dodajemy po jednym żółtku nie przerywając mieszania. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Krok 4 - Murzynkowy keks z kokosem foto
Wykładamy papierem blachę i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 5 - Murzynkowy keks z kokosem foto
Po upieczeniu wylewamy polewę na gotowe ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ziabela 21.02.2014 10:15
hehe:D dokładnie literówka;) dziekuje za zwrócenie uwagi;)
patryska76 20.02.2014 14:07
Ciekawy przepis ;-)
Czyki 20.02.2014 14:03
Wygląda smacznie:),fajne ciacho:)skąd pochodzi nazwa ciasta? czy to literówka się wkradła?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat