Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek z jabłkami

5.0
(298)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Murzynek z jabłkami to idealne połączenie czekolady z owocami. Słodkie ciasto jest przełamane rozpuszczającymi się w ustach kawałkami jabłek. Przygotowanie jest bardzo proste, sprawdź poniżej!

Składniki:

jabłka 4 sztuki
kakao 2 łyżki
mąka 2 szklanki
cukier 1 szklanka
jaja 4 sztuki
olej 0,5 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek z jabłkami

Murzynek z jabłkami jest świetnym ciastem na różne okazje. Do jego przygotowania potrzebujemy składników, które zwykle mamy dostępne w domu. Jeśli nie, to są one w każdym sklepie! Połączenie czekoladowego ciasta z kawałkami jabłek posmakuje każdemu!

  • Wymiary blaszki na murzynka z jabłkami: 20x30 cm
  • Temperatura pieczenia murzynka z jabłkami: 180 stopni Celsjusza

Jak zrobić murzynka z jabłkami?

1

Jabłka myjemy obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do większej miski.

Krok 1 - Murzynek z jabłkami foto
2

Dodajemy mleko, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, jajka, rozbełtane z olejem i kakao. Nie mieszamy, zostawiamy na około 20-30 minut przykryte ściereczką.

Krok 2 - Murzynek z jabłkami foto
3

Po tym czasie mieszamy i przekładamy na wysmarowaną formę (30x20cm). Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut.

Krok 3 - Murzynek z jabłkami foto
4
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Murzynek z jabłkami foto

Sprawdź także:

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misia 2 tygodnie temu
Czy te ciasto ma być mokre w środku?? Piekę juz 55 min i środek jest mokry .. albo mam coś z piekarnikiem albo przepis jest zły
Asia 17.03.2024 15:00
Tak się zastanawiam po co zostawiać na pół godziny przed wymuszaniem skoro to nie drożdżówki żeby urosło czy coś
Ciasteczkowy Fanatyk 02.12.2023 18:32
Dzień dobry, ale po co ta ścierka na ciasto? Miłego dnia :) <3
Fanatyk Ciasteczny 02.12.2023 18:31
Dzień dobry, ale na ch*j ta ścierka na ciasto? Pozdrawiam i miłego dnia <3
IKrakowianka 26.02.2014 16:02
przepyszne ciasto
Justa32 07.09.2013 21:03
jadłam takie ciacho,jest pyszne
RenataZ-et 11.02.2013 21:58
Przepyszne ciasto :)
Łukasz15 07.02.2013 13:37
Pyszne ciasto
Seba 27.01.2013 10:16
aż ślinka cieknie
Wafelek2601 08.01.2013 00:48
Palce lizać
GOSIA18 17.11.2012 12:24
również takie piekę, pycha
miroslawa 17.11.2012 05:10
pychotka, polecam
Beata61 16.11.2012 11:34
to co lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak