Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek z masą budyniową

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 1 kostka
cukier 1,5 szklanki
kakao 4 łyżki
mąka pszenna 2 szklanki
mleko 0,5 szklanki
jajko 4 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy 3 łyżeczki

Masa budyniowa

budyń śmietankowy 1 opakowanie
masło 3/4 kostki
cukier 4 łyżki

Porada

Oprócz masy budyniowej można dodać do przełożenia murzynka np. wiśnie.

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek z masą budyniową

Kroki postępowania

1
W średnim rondlu na wolnym ogniu roztapiamy margarynę.
Dodajemy cukier cały czas mieszając, gdy cukier się rozpuści w margarynie dosypujemy kakao.
Krok 1 - Murzynek z masą budyniową foto
2
W chwili gdy mieszanka się zagotuje dolewamy mleko trzymając garnek jeszcze 30 sekund na ogniu.
Krok 2 - Murzynek z masą budyniową foto
3
Po tym czasie zdejmujemy rondel z palnika i odlewamy 0,5 szklanki na polewę, która wykorzystamy na końcu.
Masę kakaową odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 3 - Murzynek z masą budyniową foto
4
Gdy masa wystygnie, przygotowujemy resztę ciasta.
Ubijamy pianę z 4 białek.

Do wystudzonej masy dokładamy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy. Miksujemy na najniższych obrotach. Dorzucamy 4 żółtka nadal mieszając. Na koniec ubitą wcześniej pianę z białek.
Krok 4 - Murzynek z masą budyniową foto
5
Po uzyskaniu jednolitej masy, do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą formy przelewamy całą zawartość garnka.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 55 minut w temperaturze 180 s.
Krok 5 - Murzynek z masą budyniową foto
6
Gotowe, upieczone ciasto, wyjmujemy z piekarnika.
Krok 6 - Murzynek z masą budyniową foto
7
Murzynka wedle upodobań dzielimy na 2 lub 3 placki, by przełożyć go masą budyniową.
Krok 7 - Murzynek z masą budyniową foto
8
Masło wyjmujemy z lodówki i odkładamy, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
W małym rondelku gotujemy 1 szklankę mleka, w 0,5 zimnego mleka rozrabiamy 1 opakowanie budyniu, jeśli budyń nie jest słodzony należy dodać 2 łyżki cukru. Gdy mleko w rondelku zacznie się gotować, dodajemy rozrobiony budyń i szybko mieszamy. Masa będzie natychmiast gęstniała. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliła.
Krok 8 - Murzynek z masą budyniową foto
9
W głębokiej misce miksujemy masło z dwiema łyżkami cukru. Na wolnych obrotach. Do miski dorzucamy po jednej łyżce budyniu, który powinien już mieć także temperaturę pokojową. To bardzo ważne, inaczej krem może nam się zwarzyć.
Krok 9 - Murzynek z masą budyniową foto
10
Po uzyskaniu jednolitej masy, mamy gotowy krem, którym możemy przełożyć murzynka. Nie zapomnijcie polać ciasta o polewą czekoladową, która została oddzielona na samym początku.

Smacznego!
Krok 10 - Murzynek z masą budyniową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Elfie 25.01.2020 23:55
Piekłam 45min w moim piekarniku, jutro się okaże co z tego cuda wyszło. To normalne, że przy już wystudzonej masie oddzielił mi się tłuszcz? Póki co jedyna uwaga, to że pół szklanki polewy to zdecydowanie za dużo, użyłam połowy a i tak ściekło poza ciasto. No i tłusta ta polewa :/
Futka 04.02.2015 09:39
Przepyszny murzynek :)
Krzysztof15 04.02.2015 06:36
bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak