Murzynek z cynamonem i powidłami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • jajko

    2
  • cukier

    2 szklanki
  • margaryna

    250 g
  • powidła śliwkowe

    2 łyżki
  • mąka

    4 szklanki
  • mleko

    2 szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • cynamon

    2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki

Polewa

  • masło lub margaryna

    1/4 kostki
  • kakao

    3 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • mleko

    3 łyżki
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Blaszkę o wym. 24x38 cm wykładamy pergaminem. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy po kolei resztę składników, mieszamy i wylewamy na formę. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto przekłuwamy gęsto patyczkiem do szaszłyków i polewamy polewą czekoladową. Zamiast polewy ciasto można posypać cukrem pudrem.

Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ania2610 06.04.2016 11:19
bardzo lubię - z powidłami jest fajnie wilgotny!
gosia56 06.04.2016 08:05
na pewno pyszny;)
Katarzyna59 05.04.2016 21:24
bardzo smaczny
Wiktoria29 05.04.2016 21:15
aż mi ślinka pociekła
Renata9 05.04.2016 19:26
Smaczne ciacho :-)
noninka77 05.04.2016 17:52
Z chęcią bym się poczęstowała :)
Beatris 05.04.2016 17:45
Wygląda bardzo smakowicie:)
Konczi 05.04.2016 15:23
pysznie się prezentuje
Ania321 05.04.2016 14:38
Przepyszne ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat