Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

murzynek przekładany

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1 szklanka
woda 1\3 szklanki
margaryna 200 g
jajko 6 sztuk
cukier waniliowy
olej 4 łyżki
kakao 6 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyzeczki

masa jogurtowa

margaryna 200 g
jogurt grecki 2 opakowania po 400 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki
kakao do posypania
kolorowa posypka waflowa

Porada

blacha 25 na 36

Przepis i sposób przygotowania na: murzynek przekładany

Margarynę włozyc do garnka , dodac olej, wodę , cukier , kakao i wszystko razem podgrzewac na małym ogniu , mieszając , do momentu gdy powstanie gęsta masa.Mase ostudzic a następnie do niej dodać żółtka, i miksowac .Nastepnie dodac mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Białka ubic , na sztywno dodaac je do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Całośc wyłozyc na blache i piec ok. 40 minut w temp. 180 C.Ostudzone ciasto przekroic na połowe . Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuścic w 3 łyżkach wody. Margarynę utrzec z cukrem. Do tych składników odawac małymi porcjami jogurt grecki a następnie żelatynę. Ciasto po przekrojeniu przełozyc masa , zostawiajać jej niewielka częsc na wierzch.Przykryc i rozsmarowac reszte masy na wierzch , posypac kakao a nastepnie posypka waflową.Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 15.11.2015 10:48
super ciasto
Łukasz15 14.11.2015 21:47
Bardzo dobre ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak