Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek na kefirze z bakaliami

3.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 2,5 szklanki
cukier 1 szklanka
kefir 400 g
olej rzepakowy 0,5 szklanki
woda letnia 50 ml
kakao 3 kopiate łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
aromat migdałowy 4 krople
rodzynki 1 kopiata łyżka
żurawina 1 kopiata łyżka
suszone śliwki kalifornijskie 7 sztuk

Porada

Składniki na keksówkę o wymiarach: długość: 25,0 cm / szerokość: 11,0 cm / wysokość: 7,0 cm

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek na kefirze z bakaliami

1. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia i wymieszać dobrze wszystkie suche składniki. Śliwki kalifornijskie pokroić na mniejsze kawałki i wraz z rodzynkami oraz żurawiną dodać do miski.

2. Następnie dodać wodę, olej, aromat migdałowy i kefir (w temperaturze pokojowej). Wszystko jeszcze raz dokładnie i energicznie wymieszać łyżką, a powstałą masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 55 - 60 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 31.01.2015 23:06
lubię takie smakołyki :)
ONY_za_kare 07.09.2014 10:34
dobre ciacho
Bernadeta1 04.09.2014 19:39
bardzo lubię takie ciasto
ao_12 04.09.2014 17:59
uwielbiam murzynki :) zabieram przepis
dorrota 04.09.2014 17:16
świetne ciasto:)
Grazyna0211 04.09.2014 15:03
smaczne ciasto a ja tak dawno nie robiłam murzynka czas to zmienić
Róża1 04.09.2014 15:01
wspaniały przepis !!! zabieram do mojej księgi:-).
Futka 04.09.2014 13:34
dziękuję ;)
bhb8 04.09.2014 12:32
wygląda apetycznie :)
irenka 04.09.2014 10:47
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak