Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mule w sosie maślano- kolendrowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

świeżych muli (małży) 1 kg
ząbki czosnku 3 szt
cebula 1 sz
kostki masła ¼ szt
lyzka octu winnego 1 łyżka
świeża kolendra
szczypta soli
Pieprz cytrynowy mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Mule w sosie maślano- kolendrowym

Mule dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, oczyśćcie z narośli. Jeśli zobaczycie, że którykolwiek z muli jest uszkodzony – wyrzućcie.
Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kosteczkę.
Na dużej (i najlepiej głębokiej) patelni rozpuście połowę masła - zeszklijcie na niej cebulę. Dodajcie: przeciśnięty przez praskę czosnek, resztę masła, posiekaną świeżą kolendrę i wlejcie ocet winny. Doprawcie solą i pieprzem. Połączcie ze sobą wszystkie te składniki, poprzez gotowanie wszystkiego kilka minut.
Następnie dodajcie mule i przykryjcie pokrywką. Gotujcie mule w sosie do momentu ,aż się otworzą (około 5-6 minut). Potrząsajcie od czasu do czasu patelnią, aby mule połączyły się z sosem i równomiernie nabrały temperatury - co spowoduje ich równomierne otwieranie.
Wyrzućcie mule, które po zestawieniu z ognia nie otworzy się.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 21.11.2016 18:41
chętnie bym wypróbowała takie jedzonko
Kolorowy Garnek 21.11.2016 18:13
Dziękuję ;-)
asiatok 21.11.2016 12:21
Chętnie zjadłabym!
Habibi 21.11.2016 10:30
Uwielbiam owoce morza :)
Edita 21.11.2016 09:09
fajny prze[pis
IZABELA29 21.11.2016 08:02
Nigdy nie probowalam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak