Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mule

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mule 1 kg
białe wino 300 ml
cebula 1 szt.
natka pietruszki 1 pęczek
kolendra 5 gałązek
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
olej roślinny do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Mule

Mule należy zjeść tego samego dnia, którego się je kupiło, ponieważ bardzo szybko się psują. Przed gotowaniem trzeba je najpierw dokładnie oczyścić. Do jedzenia nadają się tylko takie, które są przed gotowaniem szczelnie zamknięte. Jeśli mule są otwarte, należy stuknąć muszlą kilka razy o stół i zaczekać minutę. Jak się zamknie, to znaczy, że jest ok. Jeśli nie – należy takie muszle wyrzucić. Wyrzucamy też takie, które mają popękane muszle.

Cebulę i czosnek kroimy, podsmażamy na patelni z solą i pieprzem. Dodajemy połowę posiekanej natki pietruszki (resztą posypiemy gotowe mule) i posiekaną kolendrę. Zalewamy winem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mule i dusimy pod przykryciem około 6-8 minut. W międzyczasie można je raz przemieszać, żeby wszystkie się otworzyły. Mule które się nie otworzą podczas gotowania należy wyrzucić.

Zdejmujemy na talerz, polewamy odrobiną sosu (trzeba uważać, żeby nie zagarnąć sosu z dna patelni – może tam być piasek), skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy resztą pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 07.02.2013 15:34
wygląda apetycznie
monciasz 04.02.2013 16:48
nigdy nie jadłam, ale w końcu kiedyś trzeba się przełamać:)
eliza135 27.12.2012 20:45
fajne
mitek111 02.12.2012 13:40
pysznie wyglądają
Mysiunia 30.11.2012 13:43
nigdy nie jadłam, ale apetycznie to wygląda :) dokładny przepis i ładne zdjecie :)
cukiereczek 30.11.2012 08:42
ciekawe jak smakują
adelajda 30.11.2012 06:59
piękne zdjęcie !
Konczi 30.11.2012 05:58
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak