Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny z daktylami

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

daktyle 1 szklanka
dynia 200 gram
mąka tortowa 150 gram
cukier puder 100 gram
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
płatki owsiane 2 łyżka
otręby owsiane 1 łyżka
olej rzepakowy 90 mililitrów
rodzynki 1/2 szklanka
płatki migdałowe 1/2 szklanka
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Porada

*muffinki można również upiec w silikonowych foremkach

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny z daktylami

Kroki postępowania

1
Przesianą przez gęste sito mąkę przekładam do miski, dodaję płatki i otręby owsiane, cukier puder, proszek do pieczenia, sól, cynamon, pokrojone daktyle, rodzynki i migdały. Całość dokładnie mieszam.
Krok 1 - Muffiny z daktylami foto
2
Startą na dużych oczkach tarki dynię przekładam do drugiej miski. Dodaję roztrzepane jajka, olej i dokładnie mieszam.
Krok 2 - Muffiny z daktylami foto
3
Łączę zawartość obu misek, mieszam przez chwilę do połączenia się składników. Formę na muffinki wykładam papilotkami i wypełniam je ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę 25-30 minut.
Krok 3 - Muffiny z daktylami foto
4
Upieczone wyjmuję z foremki na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
Krok 4 - Muffiny z daktylami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 21.06.2014 22:23
Bardzo wam dziękuję i polecam.
ada.la 02.06.2014 17:02
ciekawe połączenie
marcia7 01.06.2014 21:38
doskonałe do porannej kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak