muffiny maksymalnie truskawkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki świeże

    300 g
  • cukier muscavado

    3 łyżki
  • cukier kryształ

    2 łyżki
  • pasta waniliowa

    1 łyżeczka
  • maślanka

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • olej roślinny

    1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

  • Kwas cytrynowy Prymat

  • cukier puder

  • jajko

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki rozdrobnić, zasypać cukrem muscavado i dodać pastę waniliową, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (można dodać kwasek cytrynowy ok 1/2 łyżeczki). Truskawki rozgnieść widelcem lub ugniataczem do ziemniaków(czy to ma jakąś nazwę? :]). Z podanej ilości truskawek powinno wyjść 1,5 szklanki musu. Do musu dodać maślankę, jajka, olej, cukier kryształ i dokładnie wymieszać. Do składników mokrych dodać przesiane suche, wymieszać.
Nałożyć do foremek muffinowych, można na wierzch położyć drobno pokrojone truskawki.
Piec ok. 30 min w temp. 160 st.
Można udekorować cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renata22 03.07.2012 19:19
maksymalnie pyszne ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat