Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny korzenne z brzoskwiniami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brzoskwinie w puszce 370 g
mąka pszenna 150 g
mąka orkiszowa 60 g
biały cukier 80 g
orzechy laskowe 50 g
jajko 1 sztuka
maślanka 225 ml
masło 2 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 0,5 łyżeczki
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki
kardamon 0,5 łyżeczki
kwiat muszkatu 0,5 łyżeczki
cukier trzcinowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny korzenne z brzoskwiniami

1. Rozgrzewamy piekarnik do 205 stopni. Topimy masło. Ubijamy jajko. Brzoskwinie odsączmy z zalewy, drobno siekamy, pozostawiamy na kilka chwil by odciekły.
2. W jednej misce mieszamy składniki suche (bez cukru trzcinowego), w drugiej składniki mokre.
3. Gdy piekarnik będzie rozgrzany, szybko i energicznie łączmy składniki suche z mokrymi i napełniamy ciastem foremki do babeczek
4. Babeczki pieczemy przez 18 minut. Następnie posypujemy je cukrem trzcinowy i pieczemy jeszcze 3 - 4 minuty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 05.10.2012 13:19
Bardzo smakowicie wyglądają.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak