Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny jasne

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 270 g
proszek do pieczenia 1 1/2
jajko 3
cukier 80 g
masło miękkie 70 g
mleko 3,2% 1/2

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny jasne

*Składniki w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

Masło rozpuszczam, odstawiam do wystygnięcia. Jajka ucieram z cukrem na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, przesiewam. Masło i mleko dodaję do masy jajecznej. Składniki sypkie dodaję partiami, miksuję tylko do połączenia składników.
Formę wypełniam papilotkami. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 °C. Ciasto wykładam do 2/3 wysokości formy. Piekę przez 15-20 minut ( do suchego patyczka ), aż się lekko zarumienią z wierzchu. Studzę na kratce. Muffiny można oprószyć cukrem pudrem, polukrować lub wykończyć polewą czekoladową.
Smacznego,

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak