Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny ananasowe

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
cukier drobny 100 g
mleko 100 ml
olej rzepakowy 50 ml
ekstrakt pomarańczowy 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 ½ łyżeczki
jajko 2 szt.
cukier puder do oprószenia
melisa świeża do dekoracji
ananas z puszki 565 g
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny ananasowe

Kroki postępowania

1
Mąkę pszenną przesiać do misy. Dodać do niej proszek do pieczenia, cukier drobny oraz cukier z prawdziwą wanilią. Wymieszać.
Krok 1 - Muffiny ananasowe foto
2
W osobnym naczyniu umieścić całe jaja, mleko, olej rzepakowy, ekstrakt pomarańczowy oraz syrop, którym zalane były plastry ananasa. Połączyć składniki płynne.
Krok 2 - Muffiny ananasowe foto
3
Do składników płynnych dodać sypkie. Połączyć przy użyciu łyżki - masa nie musi być idealnie gładka.
Krok 3 - Muffiny ananasowe foto
4
Przygotowanym ciastem napełnić foremki do ¾ wysokości.
Krok 4 - Muffiny ananasowe foto
5
Plastry ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na cieście w foremkach, lekko dociskając.
Krok 5 - Muffiny ananasowe foto
6
Muffiny piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem i udekorować listkami świeżej melisy.
Krok 6 - Muffiny ananasowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 26.03.2013 13:20
pięknie podane :)
gosia1988 26.03.2013 07:59
smakowicie wygladają
Wiesława1 26.03.2013 07:04
apetycznie wyglądają
iwi 26.03.2013 06:30
Takie małe cudeńka do schrupania.
Noruas 26.03.2013 00:05
Niesamowicie apetyczne babeczki!
Beatris 25.03.2013 23:23
Pięknie wyrosły.
iziona 25.03.2013 21:43
Boskie:) jak z cukierni :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak