Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki suche

mąka 2 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
biała czekolada 1 tabliczka
czekolada gorzka 1 tabliczka
budyń waniliowy 1

Lista składników

olej słonecznikowy 1/2 szklanki
jajko 1
mleko 2% 1 szklanka
aromat waniliowy 1/3 buteleczki

Porada

1. Czekoladę można pokroić na małe kawałeczki. 2. Muffinki można po 18 minutach sprawdzić w piekarniku wykałaczką - jak po wbiciu w ciasto pozostaje sucha wykałaczka, to wyłączamy piekarnik i po 2 minutach wyciągamy muffiny.

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny

Gotujemy budyń. Później pozostawiamy do ostygnięcia. Włączamy piekarnik na 180 st. C z termoobiegiem albo 200 bez termoobiegu.
W naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, czekoladę, kakao, cukier (suche składniki), w drugiej mieszamy olej, jajko, aromat waniliowy i mleko (składniki mokre). Nie trzeba używać miksera, wystarczy łyżka.
Następnie łączymy mokre z suchymi. Do papierowych foremek lub sylikonowych - co kto posiada, nakładamy masę 1/3, na masę kładziemy budyń i dopełniamy masą do 2/3 ich wysokości (wychodzi około 15 mufinek).
Pieczemy ok. 20-22 min. Następnie wykładamy z piekarnika aby je ostudzić. Można je udekorować polewą, lukrem lub owocami i bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak