Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki wytrawne
Muffinki z cukinii wytrwane to nie tylko sposób na wykorzystanie nadmiaru tego warzywa w kuchni, ale także doskonały sposób na wprowadzenie więcej warzyw do diety w formie wypieku.
Cukinia dodaje wilgotności i delikatnego smaku muffinkom, dzięki czemu stają się one niezwykle soczyste i aromatyczne. Dodatkowo, muffinki z cukinii mogą być wzbogacone o różne dodatki, takie jak ser, zioła czy szynka, co daje nieograniczone możliwości kreacji smakowych.
Ser feta i pomidory suszone kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w ćwiartki, a natkę pietruszki drobno siekamy. W misce mieszamy składniki suche: przesianą przez sito mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Miksujemy razem składniki mokre: jajka, dodajemy maślankę, a na końcu wystudzone, rozpuszczone masło. Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi i wszystko mieszamy łyżką drewnianą. Do gotowej masy wsypujemy pokrojone składniki, dodajemy pieprz i zioła prowansalskie i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy do papilotek, zajmując 3/4 jej objętości. Pieczemy 20-25 min. w temp.180 stopni.
Można podawać na ciepło lub na zimno.