Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny z salami, oliwkami i serem parmezan

5.0
(34)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Znudziły się Wam już słodkie muffiny, a może chcecie poeksperymentować i przygotować je w formie na wytrawnie? Koniecznie sięgnijcie po ten przepis i zaserwujcie cieplutkie muffiny wytrawne z salami i oliwkami na śniadanie. Będą one stanowiły również świetną przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki:

Składniki:

mąka pszenna 125 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajka duże 2 sztuki
oliwa 3 łyżki
wino białe 1/4 szklanki
salami 100 g
parmezan 100 g
suszone pomidory z ziołami Smak 5 sztuk
oliwki zielone Smak (pokrojone) 5 sztuk
oliwki czarne Smak 5 sztuk
Tymianek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny z salami, oliwkami i serem parmezan

Muffiny wytrawne z salami i oliwkami to:

- pomysł na szybkie śniadanie;
- alternatywa dla śniadaniowych kanapek;
- wytrawna wersja babeczek.

Przepis na muffiny z salami i oliwkami to przekąska, którą pokochają wszyscy! Ciasto muffinkowe zostało tutaj wzbogacone bardzo wyrazistymi składnikami w postaci salami, chrupiących oliwek oraz kremowego parmezanu. Ciekawym dodatkiem do muffin wytrawnych jest olej z suszonych pomidorów, który wykorzystany jest również do wysmarowania silikonowych foremek na babeczki. Dzięki temu, muffinki będą miały przyjemny, ziołowy smak.

1. Silikonowe foremki na muffiny wysmarować olejem z suszonych pomidorów. Muffiny można zapiekać również w specjalnie przeznaczonej do tego blaszce.

2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i wymieszać.

Zrobić zagłębienie do którego kolejno wbijać po jajku, łącząc je z mąką. Następnie dodać olej z suszonych pomidorów, przyprawy, wino i zagnieść ciasto na gładką masę.

3. Do ciasta dodać odsączone z zalewy, pokrojone na plasterki oliwki, suszone pomidory, pokrojony w kostkę salami i tarty parmezan. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy posypać pozostałym serem.

4. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut, aż wbity, drewniany patyczek będzie suchy a muffiny wyrośnięte i zarumienione.

5. Gotowe babeczki wyjąc z piekarnika i odstawić na około kwadrans do ostygnięcia.

Smacznego!

Muffiny wytrawne z salami i oliwkami to przekąska, którą musicie przygotować! Jeśli nie na śniadanie to na najbliższą okazję! Koniecznie wypróbujcie.

Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie w serwisie Doradca Smaku!

Roladki z tortilli w dwóch smakach

Ślimaki z ciasta francuskiego 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak