Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny z salami, oliwkami i serem parmezan
Muffiny wytrawne z salami i oliwkami to:
- pomysł na szybkie śniadanie;
- alternatywa dla śniadaniowych kanapek;
- wytrawna wersja babeczek.
Przepis na muffiny z salami i oliwkami to przekąska, którą pokochają wszyscy! Ciasto muffinkowe zostało tutaj wzbogacone bardzo wyrazistymi składnikami w postaci salami, chrupiących oliwek oraz kremowego parmezanu. Ciekawym dodatkiem do muffin wytrawnych jest olej z suszonych pomidorów, który wykorzystany jest również do wysmarowania silikonowych foremek na babeczki. Dzięki temu, muffinki będą miały przyjemny, ziołowy smak.
1. Silikonowe foremki na muffiny wysmarować olejem z suszonych pomidorów. Muffiny można zapiekać również w specjalnie przeznaczonej do tego blaszce.
2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i wymieszać.
Zrobić zagłębienie do którego kolejno wbijać po jajku, łącząc je z mąką. Następnie dodać olej z suszonych pomidorów, przyprawy, wino i zagnieść ciasto na gładką masę.
3. Do ciasta dodać odsączone z zalewy, pokrojone na plasterki oliwki, suszone pomidory, pokrojony w kostkę salami i tarty parmezan. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy posypać pozostałym serem.
4. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut, aż wbity, drewniany patyczek będzie suchy a muffiny wyrośnięte i zarumienione.
5. Gotowe babeczki wyjąc z piekarnika i odstawić na około kwadrans do ostygnięcia.
Smacznego!