Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki warzywne
Muffiny warzywne to doskonały sposób na wzbogacenie swojego menu o więcej warzyw i wprowadzenie nowych smaków do codziennej diety. Dodatek warzyw nie tylko sprawia, że muffiny stają się bardziej pożywne i zdrowsze, ale także nadaje im wyjątkowego smaku i konsystencji. Dodatkowo, muffiny warzywne mogą być świetnym sposobem na ukrycie warzyw dla tych, którzy nie są ich wielkimi fanami, zachęcając ich do spożywania większej ilości warzyw w przyjemny sposób. :)
Muffiny warzywne to świetna przekąska, idealna do pracy lub na przyjęcie.
Paprykę należy umyć, wyjąć gniazdo nasienne, sparzyć i pokroić na
małe kawałki.
Z cukinii i pomidora wydrążyć miąższ, pokroić na małe kawałki. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól
wymieszać.
Jajka roztrzepać z mlekiem dodać wraz z roztopioną margaryną do mąki. Wszystko połączyć metalową łyżką, wrzucić pozostałe składniki i ponownie wymieszać aż do połączenia składników.
Formę na 12 muffinek posmarować tłuszczem, każdy dołek napełnić ciastem do 3/4 głębokości. Piec przez 20 minut w temp. 200stopni (do chwili kiedy patyczek wbity do środka muffinki będzie suchy po wyjęciu).