Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki pszenno-ryżowe z borówkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 125 g
mąka ryżowa pełnoziarnista 125 g
jajka duże 2 sztuki
cukier 100 g
maślanka 1 szklanka
masło 100 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
borówka amerykańska ok. 100 g

Porada

Z podanych składników uzyskamy 12 muffinek.

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki pszenno-ryżowe z borówkami

Obie mąki mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i wstępnie mieszamy łyżką.

Następnie dodajemy maślankę i ponownie mieszamy, gdy cała maślanka połączy się z mąką dodajemy roztopione masło i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości.

Na wierzchu układamy po 3-4 borówki.

Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem i w razie potrzeby dopiekamy jeszcze chwilkę.

Przed podaniem możemy oprószyć muffinki cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak