Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki piernikowe z kremem budyniowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Muffinki

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
jajko 2 sztuki
olej 1/2 szklanki
mleko 1,5 szklanki

Krem

mleko 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 2 sztuki
margaryna 20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki piernikowe z kremem budyniowym

Kroki postępowania

1
W jednej misce łączymy ze sobą składniki suche w drugiej misce składniki mokre, potem mieszamy dokładnie wszystko razem i wykładamy do foremek na muffinki do 2/3 wysokości.
Krok 1 - Muffinki piernikowe z kremem budyniowym foto
2
Muffinki pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni.
Krok 2 - Muffinki piernikowe z kremem budyniowym foto
3
Robimy krem: odlewamy niecałą szklankę mleka, rozrabiamy w nim obie maki i jajka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem , jak zakipi wlewamy powstały budyń i jeszcze chwilę gotujemy. Krem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na zimne muffinki. Dekorujemy dowolnymi cukiereczkami.
Krok 3 - Muffinki piernikowe z kremem budyniowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak