Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Muffinki na słono z fetą, pomidorami i czerwoną papryką

5.0
(42)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Babeczki na słono, to przepis dla tych z Was, którzy stając przed wyborem: słodkie czy słone? - zawsze wybierają słone. Muffiny to ciekawy pomysł na przekąskę do pracy czy szkoły, a także na imprezę w gronie znajomych. Poznajcie ten przepis i wypróbujcie!

Składniki:

papryka czerwona
1 sztuka
pomidor
1 sztuka
ser feta
150-200 gramów
masło
125 gramów
mleko
250 mililitrów
jajko
2 sztuki
mąka pszenna
400 gramów
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
sól i pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
szczypta
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat

Porada

Muffiny podajemy na zimno wraz z dowolnym sosem.

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki na słono z fetą, pomidorami i czerwoną papryką

Babeczki na słono to idealna przekąska lub dodatek do posiłku. Tak przygotowane babeczki na słono możesz zabrać do pracy, zjeść na kolację lub szybki lunch. Muffiny na słono możesz skomponować ze swoich ulubionych składników: dowolnych warzyw, sera czy wędliny. Możesz dodać też suszone zioła, które nadadzą wypiekowi ciekawego smaku i aromatu, a także zielone lub czarne oliwki dla zwiększenia aromatu. Pamiętaj jednak o tym, by podczas przygotowywania ciasta na babeczki na słono najpierw wymieszać ze sobą suche, a następnie mokre składniki i dopiero wtedy połączyć je w jedną masę. Nie miksuj, a użyj do tego rózgi. 

Ser feta kroimy w kostkę. Pomidora obieramy ze skórki, filetujemy i kroimy na małe kawałki. Paprykę kroimy w drobną kostkę.

Masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do ostygnięcia. Suche składniki przesiewamy do miski i mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki: jajka, mleko i przestygnięte masło. Do suchych składników dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ser feta.

Suche składniki dodajemy do mokrych, następnie mieszamy (mogą pozostać grudki).

Silikonowe formki do muffinek napełniamy do 3/4 wysokości (ja nałożyłam prawie pełne i wcale nie urosły za wysokie).

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC. Pieczemy około 20 - 25 minut.

Po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem czy muffiny się upiekły.

Jeśli na patyczku nie widać surowego ciasta, uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy muffiny do wystygnięcia.

Spodobał Ci się przepis na babeczki na słono - wypróbuj też inne. Tym razem może na słodko? Sprawdź koniecznie:

muffinki z jagodami

muffinki z kawałkami czekolady

muffinki przepis podstawowy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GOSIA18 17.11.2015 13:53
Ciekawa przekąska
monikaT83 17.11.2015 08:52
Zgadzam się,pyszne muffinki :)
Monika-twin 16.11.2015 20:55
Fajne muffiny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak