Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki na słono z fetą, pomidorami i czerwoną papryką
Babeczki na słono to idealna przekąska lub dodatek do posiłku. Tak przygotowane babeczki na słono możesz zabrać do pracy, zjeść na kolację lub szybki lunch. Muffiny na słono możesz skomponować ze swoich ulubionych składników: dowolnych warzyw, sera czy wędliny. Możesz dodać też suszone zioła, które nadadzą wypiekowi ciekawego smaku i aromatu, a także zielone lub czarne oliwki dla zwiększenia aromatu. Pamiętaj jednak o tym, by podczas przygotowywania ciasta na babeczki na słono najpierw wymieszać ze sobą suche, a następnie mokre składniki i dopiero wtedy połączyć je w jedną masę. Nie miksuj, a użyj do tego rózgi.
Ser feta kroimy w kostkę. Pomidora obieramy ze skórki, filetujemy i kroimy na małe kawałki. Paprykę kroimy w drobną kostkę.
Masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do ostygnięcia. Suche składniki przesiewamy do miski i mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki: jajka, mleko i przestygnięte masło. Do suchych składników dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ser feta.
Suche składniki dodajemy do mokrych, następnie mieszamy (mogą pozostać grudki).
Silikonowe formki do muffinek napełniamy do 3/4 wysokości (ja nałożyłam prawie pełne i wcale nie urosły za wysokie).
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC. Pieczemy około 20 - 25 minut.
Po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem czy muffiny się upiekły.
Jeśli na patyczku nie widać surowego ciasta, uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy muffiny do wystygnięcia.