Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki mini bananowo-orzechowe bez glutenu

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechy włoskie 150 g
banan 2 dojrzałe
jajko 2 duże
olej z orzechów włoskich 2 łyżki
melasa 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat mała łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
budyń waniliowy 1 op.
mąka kukurydziana 2 płaskie łyżki
mąka ryżowa 2 łyżki
mąka gryczana 2 łyżki

Porada

Takie muffinki to świetny sposób na wykorzystanie wytłoków po domowej produkcji roślinnego mleka - u mnie było akurat mleko z orzechów włoskich.

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki mini bananowo-orzechowe bez glutenu

Kroki postępowania

1
Orzechy namoczyć we wrzącej wodzie na kilka godzin, odcedzić, przepłukać, osączyć i zmielić drobno.
Krok 1 - Muffinki mini bananowo-orzechowe bez glutenu foto
2
Do orzechowej miazgi wbić jajka i krótko zmiksować.
Krok 2 - Muffinki mini bananowo-orzechowe bez glutenu foto
3
Dodać kawałki bardzo dojrzałych bananów i ponownie zmiksować.
Krok 3 - Muffinki mini bananowo-orzechowe bez glutenu foto
4
Dolać olej orzechowy oraz melasę.
Krok 4 - Muffinki mini bananowo-orzechowe bez glutenu foto
5
Wsypać wszystkie mąki i budyń waniliowy z sodą. Dokladnie wymieszać.
Krok 5 - Muffinki mini bananowo-orzechowe bez glutenu foto
6
Dosypać przyprawę piernikową.
Krok 6 - Muffinki mini bananowo-orzechowe bez glutenu foto
7
Przygotować foremki pod mini-muffinki i wyłożyć papilotkami.
Krok 7 - Muffinki mini bananowo-orzechowe bez glutenu foto
8
Napełnić masą korzenną i piec 10-12 minut w temp.160-170*C z termoobiegiem.
Krok 8 - Muffinki mini bananowo-orzechowe bez glutenu foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

atort111
atort111 21.11.2015 22:13
muffinki smakowite
bietka 10.11.2015 06:30
Ciekawy przepis :)
MAR3STA 09.11.2015 17:55
super do kawki
Habibi 04.11.2015 12:58
Muffinki na jeden kęs - powstały z potrzeby chwili, bo musiałam jakoś logicznie zagospodarować przejrzałe banany i wytłoki orzechowe po zrobieniu mleka roślinnego :)
Krystyna32 04.11.2015 09:29
apetyczne :)
bertpvd 04.11.2015 09:20
piękne muffinki :) idealne do kawki z rana
olkaaa 04.11.2015 07:42
fajny przepis
jagoda5913 04.11.2015 00:31
dobre do kawy
gusia1000 03.11.2015 23:56
Super wypiek.
Łukasz15 03.11.2015 21:17
Pyszne muffinki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak