Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Muffinki migdałowe z borówkami amerykańskimi

5.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Masz nadmiar borówek amerykańskich? Przygotuj muffinki z borówkami amerykańskimi. Są puszyste, delikatne, pyszne!

Składniki:

mąka pszenna zwykła
1,5 szklanka
mąka pszenna razowa
0,5 szklanka
jajko
1 sztuka
borówki amerykańskie
110 g
migdały pokruszone
6 łyżki
aromat migdałowy
1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat
1/2 łyżki
Sklep Prymat
mleko migdałowe
1 szklanki
cukier
2/3 szklanki
olej rzepakowy
1/3 szklanki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki migdałowe z borówkami amerykańskimi

Jak przygotować muffinki z borówkami amerykańskimi?

Masz nadmiar borówek amerykańskich? W takim razie pora zrobić z nich pyszne muffinki. Będą one dobrą przekąską na deser lub podwieczorek. Zobaczysz jak muffinki z borówkami amerykańskimi szybko znikną z talerza. Koniecznie posyp je cukrem pudrem - nie żałuj go! :)

Kroki postępowania

1
Jajko ubijamy wraz z cukrem za pomocą miksera przez ok. 5 minut.
Krok 1 - Muffinki migdałowe z borówkami amerykańskimi foto
2
Do ubitej piany dodajemy obie mąki, sodę i dalej miksujemy.
Krok 2 - Muffinki migdałowe z borówkami amerykańskimi foto
3
Następnie dodajemy mleko migdałowe, aromat i olej. Wszystko dokładnie miksujemy.
Krok 3 - Muffinki migdałowe z borówkami amerykańskimi foto
4
Na końcu dodajemy pokruszone migdały i mieszamy całość delikatnie łyżką.
Krok 4 - Muffinki migdałowe z borówkami amerykańskimi foto
5
Gotowym ciastem napełniamy do ¾ wysokości papilotki umieszczone w specjalnej formie do muffinów.
Krok 5 - Muffinki migdałowe z borówkami amerykańskimi foto
6
Do każdej porcji dajemy po około 5 sztuk borówek amerykańskich.
Krok 6 - Muffinki migdałowe z borówkami amerykańskimi foto
7
Tak przygotowane muffinki wkładamy do nagrzanego na 190 stopni piekarnika z termoobiegiem.
Pieczemy przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Krok 7 - Muffinki migdałowe z borówkami amerykańskimi foto
8
Upieczone i przestudzone muffinki posypujemy cukrem pudrem.
Krok 8 - Muffinki migdałowe z borówkami amerykańskimi foto

Te przepisy Cię zainteresują:

muffinki z marchewką

muffinki z warzywami

muffinki bananowe z masłem orzechowym

muffinki dyniowe z jogurtem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 31.01.2017 00:28
fajne muffinki
Alex_M 22.01.2014 21:52
przepyszne :)
GOSIA18 19.01.2014 16:18
pyszne muffinki
Monika-twin 19.01.2014 16:14
Musi byc pycha
olla85 19.01.2014 15:40
Ojej, jakie świetne muffinki :) Na pewno pyszne. Zabieram do mojej księgi :)
Jusiaa 19.01.2014 15:38
Coś pysznego, mniam
Romanowka 19.01.2014 15:04
Pysznie wyglądają!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak