Muffinki Kwiatki na łące

Muffinki Kwiatki na łące

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

MUFFINKI

  • jajka

    5 szt
  • cukier

    1 szkl
  • masło

    200 g
  • szpinak mrożony

    450 g
  • mąka pszenna

    2 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

KREM CYTRYNOWY

  • jajko

    1 szt
  • żółtko jaja

    1 szt
  • cukier

    2/3 szkl
  • masło

    50 g
  • sok z cytryny

    1/4 szkl
  • skórka z cytryny

    1/2 szt
  • mąka ziemniaczana

    1/2 łyżeczki
  • serek mascarpone

    125 g
  • śmietana 30%

    1/2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Muffinki Kwiatki na łące  foto
Szpinak rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody i zmiksować blenderem na gładkie puree.
Jajka utrzeć do białości z cukrem i wlać powoli rozpuszczone, przestudzone masło. Po rozpuszczeniu należy zebrać wytrącone białko.
Krok 2 - Muffinki Kwiatki na łące  foto
Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na mniejszych obrotach miksera połączyć.
Krok 3 - Muffinki Kwiatki na łące  foto
Na końcu dodać szpinak i zmiksować. Uzyskamy zielone ciasto.
Krok 4 - Muffinki Kwiatki na łące  foto
Ciasto wlewać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Piec w 180*C przez ok 25min.
Krok 5 - Muffinki Kwiatki na łące  foto
Żółtko, jajko i cukier wsypać do garnuszka. Roztrzepać i postawić na małym płomieniu. Dodać masło, mąkę, skórkę i sok z cytryny. Podgrzewać, aż krem zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Schłodzone mascarpone i śmietankę ubić. Odłożyć 3 łyżki zimnego kremu cytrynowego, a resztę wymieszać z kremem śmietankowym. Wystudzonym babeczkom ściąć wyrośnięte "górki", które należy rozkruszyć. Użyłam rozdrabniacza. Wierzch posmarować cienką warstwę kremu i przykleić okruchy ciasta.
Do worka cukierniczego z końcówką do robienia listków włożyć na brzeg 2 łyżki kremu cytrynowego. Wypełnić kremem cytrynowo-śmietankowym. Wyciskać płatki kwiatków zaczynając od zewnątrz. W środku wycisnąć kropelki z odłożonego kremu cytrynowego. Odstawić w chłodne miejsce. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (45)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

sezamek

18.07.2016 19:10
Super , super :)

Ada-Gaba

02.02.2016 23:05
Smaczne i piękne

KORAL

25.01.2016 12:47
Piękne dzieło sztuki, i na pewno smaczne.:)

Ada-Gaba

02.11.2015 19:39
wyglądają znakomicie

dagita

15.09.2015 19:59
Jakie ładne :)

Kasiaaa

07.09.2015 13:27
Są śliczne ! :)

ada.la

21.08.2015 10:02
super zrobione muffinki

Janina

14.08.2015 21:18
Fantazja;)

Małgorzata Pin

14.08.2015 20:00
Przepiękne tylko pozazdrościć.

Kolorowa

14.08.2015 16:53
ale śliczne !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat