Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
Piekarnik nagrzewamy do 180C
KRUSZONKA:
Mąkę przesiewamy z cukrem , dodajemy zimne mało i ugniatamy w palcach do połączenia.
Chłodzimy w lodówce.
MUFFINKI:
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki , a w drugiej mokre.
Mokre wlewamy do suchych , a następnie dodajemy umyte , wypestkowane i pokrojone w kostkę śliwki.
Mieszamy tylko do połączenia składników.
Wymieszane ciasto wkładamy do foremek ( na pełno ) , a następnie w palcach rozkruszamy schłodzone ciasto na kruszonkę.
Pieczemy ok. 17-20min/ 180C.
UWAGA!
Muffinki po upieczeniu musza całkowicie wystygnąć!
Najlepiej to robić na kratce.
Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!
Smacznego!