Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki czekoladowe z malinami i bitą śmietaną

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Muffinki

mąka tortowa 300 g
proszek do pieczenia 15 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier 150 g
cukier waniliowy 30 g
kakao 2 łyżki
czekolada deserowa 100 g
mleko 3,2% 250 ml
masło 125 g
jajko 2 szt

Nadzienie

dżem malinowy 1 słoiczek

Bita śmietana

śmietana 30% 200 ml
cukier waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki czekoladowe z malinami i bitą śmietaną

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym.

Masło rozpuszczamy i stopniowo dodajemy do jajek.

Mąkę, kakao, sodę i proszek mieszam, przesiewamy. Partiami dodajemy do masy (cały czas mieszamy). Wyrabiamy na jednolitą masę.

Miksując dodajemy cienkim strumieniem mleko.

Czekoladę ścieramy na najmniejszych oczkach, dodajemy do całości.

Papilotki napełniamy do ¾ wysokości i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C (bez termoobiegu) przez 25 min.

Muffinki studzimy, wydrążamy nożykiem, wierzch odkrawamy.

Napełniamy dżemem malinowym, przykrywamy odciętym wierzchem muffinki.

Śmietankę ubijamy z cukrem, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch babeczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 22.02.2016 16:49
uwielbiam takie babeczki
marenka 22.02.2016 15:27
rewelacyjne;-)
mirosława4 22.02.2016 15:27
ale kusisz !
Motorek 22.02.2016 14:44
super przepis
jasiek 22.02.2016 14:02
smaczna i piękna ozdoba stołu
Malinka 22.02.2016 13:32
Muffinki wyglądają przepysznie!
marzut 22.02.2016 13:21
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak