Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki bez tłuszczu i jajek z borówkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 75 gram
mąka pszenna 75 gram
stewia 4 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
maślanka 250 ml
woda gazowana 50 ml
kakao 10 gram
borówka amerykańska 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki bez tłuszczu i jajek z borówkami

Kroki postępowania

1
W misce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia i sodę.
Krok 1 - Muffinki bez tłuszczu i jajek z borówkami foto
2
Do drugiej miski wlać maślankę i wymieszać ją dokładnie z cukrem brzozowym i stevią
Krok 2 - Muffinki bez tłuszczu i jajek z borówkami foto
3
Dodać borówki i delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Muffinki bez tłuszczu i jajek z borówkami foto
4
Następnie dodać suche składniki, 30 ml wody i wymieszać szybko ale delikatnie. Podzielić masę na 2 części.
Krok 4 - Muffinki bez tłuszczu i jajek z borówkami foto
5
Do jednej dodać kakao i resztę wody i szybko wymieszać . Do foremki na muffinki nałożyć łyżeczkę jasnego ciasta, następnie ciemnego.
Krok 5 - Muffinki bez tłuszczu i jajek z borówkami foto
6
A na górę na przemian tam gdzie był jasne, to ciemne ciasto a tam gdzie ciemne to jasne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 st i piec około 25-30 minut. Wyjąć, ostudzić i wyjąć z foremek. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem ale nie jest to konieczne.
Krok 6 - Muffinki bez tłuszczu i jajek z borówkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela77 22.11.2015 15:00
pyszne mufinki;)
cukiereczek 22.11.2015 08:40
ciekawe te mufinki
Krystyna32 22.11.2015 08:03
apetyczne :)
Noruas 22.11.2015 00:01
Przepysznie wyglądają te mufinki :)
Renata9 21.11.2015 22:00
Pyszne muffinki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak