Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

muffin z płynącą czekoladą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gorzka czekolada 200 g
masło 200 g
jajko 4
cukier 150 g
mąka 200 g
proszek do pieczenia 5 g
lody waniliowe 4 gałki
żółtko jajek 4

Przepis i sposób przygotowania na: muffin z płynącą czekoladą

Rozpuścić czekoladę z masłem na parze w garnku. Jajka, żółtka z cukrem ubić, a następnie dodać masę do czekolady. Dodajemy też mąkę i proszek do pieczenia. Foremkę do babeczek natłuszczam, a boki foremek wykładam pergaminem. Napełniam foremki masą i piekę ok 15 min w temp 180 stopni. Jak widzicie ze wierch ciastka już jest upieczony to wyjmijcie wcześniej ciastko. Długość pieczenia zależy od piekarnika. Dekorujemy plasterkiem pomarańczy. Podajemy z lodami waniliowymi (ja najbardziej lubię)


Plaster pomarańczy nacinamy i zwijamy żeby tworzyły kokardkę :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 07.03.2013 11:29
ciekawa mufinka , musze wypróbować
aneta2208 07.03.2013 11:27
niby trudny przepis ale z każdym razem wychodzi smaczniejsze
paulina2157 07.03.2013 08:04
muffin z niespodzianką w formie płynnej czekolady pycha
aneta2208 06.03.2013 21:29
Beatris jak będę gobiła kolejny raz to zrobię jednak czekolada wypływa i zdjęcie nie ma uroku:)
Beatris 06.03.2013 14:54
Szkoda, że nie dodałaś zdjęcia w przekroju. Uwielbiam takie muffinki z płynnym środkiem.
Marti
Marti 06.03.2013 14:05
Kocham wszystko, co ma związek z czekoladą...
Luka Li 06.03.2013 13:31
Taki muffin musi być pyszny!:)
msmors 06.03.2013 13:12
bardzo ciekawy przepis
Janina 06.03.2013 13:04
bardzo pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak