Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

muchomorki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka 25 dag
cukier puder 8 dag
proszek do pieczenia 1 lyżeczka
margaryna 15 dag
mak do dekoracji
białko do deoracji
krem do karpatki 1 szt

lukier

cukier puder 1 szkl
sok porzeczkowy 2 lyżki

Porada

idealne na kinderbal ;)

Przepis i sposób przygotowania na: muchomorki

Kroki postępowania

1
Makę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę.
Krok 1 - muchomorki  foto
2
Odmierzamy margaryne i siekamy z mąką.
Krok 2 - muchomorki  foto
3
dosypujemy cukier puder i dalej szatkujemy.
Krok 3 - muchomorki  foto
4
Dokładamy żółtka. Jedno bialo pozostawiamy do dekoracji.
Krok 4 - muchomorki  foto
5
Zagniatamy cisto, aż stanie się jednolite. Chlodzimy w lodówce minimum 30 minut.
Krok 5 - muchomorki  foto
6
Ciasto rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy koła , które nalepiamy na zewnętrzną część formeki do babeczek.
Krok 6 - muchomorki  foto
7
Zwtacamy uwagę , aby ciasto wszędzie było jednakowo rozłożone i tak oblepioną formę układamy na natluszczonej blasze.
Krok 7 - muchomorki  foto
8
Foremką do babeczek wycinamy postrzępione kola, a w nich robimy dziurkę.
Krok 8 - muchomorki  foto
9
Pamiętamy, aby wykrawać jednakową liczbę cisteczek z dziurka oraz oblepionych na zewnętrzną część formemki.
Krok 9 - muchomorki  foto
10
z pozostalego ciasta formujemy wałek, który kroimy na kawałki imitujące nogę grzyba.
Krok 10 - muchomorki  foto
11
końcówkę każdego wałeczka moczymy w białku i zanurzamy w maku.
Krok 11 - muchomorki  foto
12
Wszystkie elementy układamy na natluszczonej blasze.
Krok 12 - muchomorki  foto
13
Pieczmy 15 minut w nagrzanym do 160 stopni piekarniku.
Krok 13 - muchomorki  foto
14
Po przestygnięciu części grzybka ostrożnie wyjmujemy foremki. Musimy pamiętać,że jest to ruche ciasto.
Krok 14 - muchomorki  foto
15
Do zimnego mleka wsypujemy fix na krem i postepujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Krok 15 - muchomorki  foto
16
Do cisteczkowej miseczki nakladamy krem.
Krok 16 - muchomorki  foto
17
Przykładamy dokładnie cisteczko z dziurką.
Krok 17 - muchomorki  foto
18
Nastepnie umieszczamy nogę.
Krok 18 - muchomorki  foto
19
Lukier: do cukru pudru wlewamy sok lub dżem porzeczkowy.
Krok 19 - muchomorki  foto
20
Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 20 - muchomorki  foto
21
Smarujemy każdy kapelusz i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
Krok 21 - muchomorki  foto
22
Na kapeluszach przy pomocy szprycy tworzymy kropeczki.
Krok 22 - muchomorki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 24.04.2014 08:16
ale bym zjadła
iziona 24.04.2014 07:34
Kiedyś zrobiłam takie muchomorki córce do przedszkola, dzieci były zachwycone
Małgorzata9 23.04.2014 22:23
wspaniałe dla dzieci
Krysia_S 23.04.2014 21:11
Bardzo ładnie wyglądają;)
Agata3 23.04.2014 18:52
ciekawy pomysł na ciasteczka :)
adelajda 23.04.2014 16:04
rewelacyjnie wyglądają :)
Laila2786 23.04.2014 15:24
świetny pomysł na deser
Ania84 23.04.2014 15:02
śliczne i na pewno jadalne :) nie tak jak te prawdziwe
Jadwiga/Jaga85 23.04.2014 14:56
ŚLICZNE SĄ!!
stokrotka 23.04.2014 14:35
ale piękne i kuszące
matesko 23.04.2014 14:08
dekoracja stołu oprócz doskonałego smaku
Magula 23.04.2014 13:52
Śliczne Ci wyszły
Grazyna0211 23.04.2014 13:31
śliczne są te muchomorki gratuluję pomysłu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak