muchomorki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka

    25 dag
  • cukier puder

    8 dag
  • proszek do pieczenia

    1 lyżeczka
  • margaryna

    15 dag
  • mak

    do dekoracji
  • białko

    do deoracji
  • krem do karpatki

    1 szt

lukier

  • cukier puder

    1 szkl
  • sok porzeczkowy

    2 lyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - muchomorki  foto
Makę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę.
Krok 2 - muchomorki  foto
Odmierzamy margaryne i siekamy z mąką.
Krok 3 - muchomorki  foto
dosypujemy cukier puder i dalej szatkujemy.
Krok 4 - muchomorki  foto
Dokładamy żółtka. Jedno bialo pozostawiamy do dekoracji.
Krok 5 - muchomorki  foto
Zagniatamy cisto, aż stanie się jednolite. Chlodzimy w lodówce minimum 30 minut.
Krok 6 - muchomorki  foto
Ciasto rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy koła , które nalepiamy na zewnętrzną część formeki do babeczek.
Krok 7 - muchomorki  foto
Zwtacamy uwagę , aby ciasto wszędzie było jednakowo rozłożone i tak oblepioną formę układamy na natluszczonej blasze.
Krok 8 - muchomorki  foto
Foremką do babeczek wycinamy postrzępione kola, a w nich robimy dziurkę.
Krok 9 - muchomorki  foto
Pamiętamy, aby wykrawać jednakową liczbę cisteczek z dziurka oraz oblepionych na zewnętrzną część formemki.
Krok 10 - muchomorki  foto
z pozostalego ciasta formujemy wałek, który kroimy na kawałki imitujące nogę grzyba.
Krok 11 - muchomorki  foto
końcówkę każdego wałeczka moczymy w białku i zanurzamy w maku.
Krok 12 - muchomorki  foto
Wszystkie elementy układamy na natluszczonej blasze.
Krok 13 - muchomorki  foto
Pieczmy 15 minut w nagrzanym do 160 stopni piekarniku.
Krok 14 - muchomorki  foto
Po przestygnięciu części grzybka ostrożnie wyjmujemy foremki. Musimy pamiętać,że jest to ruche ciasto.
Krok 15 - muchomorki  foto
Do zimnego mleka wsypujemy fix na krem i postepujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Krok 16 - muchomorki  foto
Do cisteczkowej miseczki nakladamy krem.
Krok 17 - muchomorki  foto
Przykładamy dokładnie cisteczko z dziurką.
Krok 18 - muchomorki  foto
Nastepnie umieszczamy nogę.
Krok 19 - muchomorki  foto
Lukier: do cukru pudru wlewamy sok lub dżem porzeczkowy.
Krok 20 - muchomorki  foto
Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 21 - muchomorki  foto
Smarujemy każdy kapelusz i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
Krok 22 - muchomorki  foto
Na kapeluszach przy pomocy szprycy tworzymy kropeczki.
moni0212
idealne na kinderbal ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dodi 24.04.2014 08:16
ale bym zjadła
iziona 24.04.2014 07:34
Kiedyś zrobiłam takie muchomorki córce do przedszkola, dzieci były zachwycone
Małgorzata9 23.04.2014 22:23
wspaniałe dla dzieci
Krysia_S 23.04.2014 21:11
Bardzo ładnie wyglądają;)
Agata3 23.04.2014 18:52
ciekawy pomysł na ciasteczka :)
adelajda 23.04.2014 16:04
rewelacyjnie wyglądają :)
Laila2786 23.04.2014 15:24
świetny pomysł na deser
Ania84 23.04.2014 15:02
śliczne i na pewno jadalne :) nie tak jak te prawdziwe
Jadwiga/Jaga85 23.04.2014 14:56
ŚLICZNE SĄ!!
stokrotka 23.04.2014 14:35
ale piękne i kuszące

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat