Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mrożony deser bezowy z jagodami

4.0
(24)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BLATY BEZOWE

białko 3 szt
cukier 150 g
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
sok z cytryny 1/2 łyżeczki

KREM JAGODOWY

jagody 1 szkl
cukier 2 łyżki
żółtko jajek 1
jajko 1
masło 2 łyżki
śmietana 30% 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Mrożony deser bezowy z jagodami

Kroki postępowania

1
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C. Białka ubić na sztywno i zacząć dodawanie cukru ustawiając mikser na najwyższe obroty. Cukier wsypywać porcjami, łyżka po łyżce. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Na papierze do pieczenia narysować prostokąty o wymiarach 10x23cm i wyłożyć na nie pianę. Można użyć rękawa cukierniczego. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 140*C. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Krok 1 - Mrożony deser bezowy z jagodami foto
2
Jagody włożyć do garnuszka z cukrem i podsmażać. Kiedy puszczą dużo soku zdjąć z palnika i przestudzić.
Krok 2 - Mrożony deser bezowy z jagodami foto
3
Jajko i żółtko roztrzepać i dodać do jagód. Wymieszać trzepaczką, wstawić na mały ogień. Dodać masło i podgrzewać, aż wszystko zgęstnieje. Nie gotować. Odłożyć ok 2 łyżek.
Krok 3 - Mrożony deser bezowy z jagodami foto
4
Zimną śmietankę ubić na sztywno.
Krok 4 - Mrożony deser bezowy z jagodami foto
5
Wmieszać w zimny krem jagodowy. Blaty bezowe ostrożnie zdjąć z papieru. Położyć pierwszy blat na podstawce, wyłożyć połowę kremu, drugi blat bezowy i masę jagodową. Włożyć do zamrażalnika na co najmniej 3 godz.
Krok 5 - Mrożony deser bezowy z jagodami foto
6
Przed podaniem można go wstawić do lodówki na ok 15 min, będzie lepiej się kroił. Polać odłożonym kremem jagodowym. Smacznego!
Krok 6 - Mrożony deser bezowy z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 30.07.2014 07:52
Mniam, mniam, pyszności;)
Beata23 29.07.2014 18:19
super pomysł
Izabela77 29.07.2014 14:38
rewelacyjny deser;)
dwa pokoje z kuchnią 29.07.2014 12:36
o rety!boski deser !kradnę przepis
agnieszka214 29.07.2014 11:53
kasek dla podniebienia
misia53 29.07.2014 11:49
ależ to pysznie wygląda
w mojej kuchni 29.07.2014 11:25
deser marzenie....
pajbek 29.07.2014 10:24
Super deserek :-)
Anna169Hosz 29.07.2014 09:55
Dla mnie bomba!
Wiktoria29 29.07.2014 09:32
wygląda świetnie
gosia56 29.07.2014 09:32
ale pyszniutki deser
Ola1984 29.07.2014 09:30
Jako miłośniczka bezy w każdej postaci muszę napisać - to musi smakować wyśmienicie.
anemon 29.07.2014 09:02
Twój deser wygląda rewelacyjnie.
Anna20 29.07.2014 08:45
smaczny deser :)
2milutka 29.07.2014 08:43
coś cudownego dla podniebienia,mniam!
Edith85 29.07.2014 08:24
smakowity deserek
ben-ka 29.07.2014 07:57
Efekt końcowy śliczny:)
Ewelina1991 29.07.2014 07:56
wygląda bardzo apetycznie
Krystyna32 29.07.2014 06:39
wygląda pysznie
Lidzia 29.07.2014 05:19
Pięknie wygląda.
barbara11561 29.07.2014 00:16
bardzo ciekawy i na pewno smaczny deserek:)
patryska76 28.07.2014 23:52
Pyszny taki deserek ;)
Stenka 28.07.2014 23:18
super wygląda więc pewnie bardzo smaczny
Bożena6 28.07.2014 23:10
mniam...slinka cieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak