Mrożony deser bezowy z jagodami

Mrożony deser bezowy z jagodami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

BLATY BEZOWE

  • białko

    3 szt
  • cukier

    150 g
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1/2 łyżeczki

KREM JAGODOWY

  • jagody

    1 szkl
  • cukier

    2 łyżki
  • żółtko jajek

    1
  • jajko

    1
  • masło

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Mrożony deser bezowy z jagodami

Kroki postępowania

Krok 1 - Mrożony deser bezowy z jagodami foto
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C. Białka ubić na sztywno i zacząć dodawanie cukru ustawiając mikser na najwyższe obroty. Cukier wsypywać porcjami, łyżka po łyżce. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Na papierze do pieczenia narysować prostokąty o wymiarach 10x23cm i wyłożyć na nie pianę. Można użyć rękawa cukierniczego. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 140*C. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Krok 2 - Mrożony deser bezowy z jagodami foto
Jagody włożyć do garnuszka z cukrem i podsmażać. Kiedy puszczą dużo soku zdjąć z palnika i przestudzić.
Krok 3 - Mrożony deser bezowy z jagodami foto
Jajko i żółtko roztrzepać i dodać do jagód. Wymieszać trzepaczką, wstawić na mały ogień. Dodać masło i podgrzewać, aż wszystko zgęstnieje. Nie gotować. Odłożyć ok 2 łyżek.
Krok 4 - Mrożony deser bezowy z jagodami foto
Zimną śmietankę ubić na sztywno.
Krok 5 - Mrożony deser bezowy z jagodami foto
Wmieszać w zimny krem jagodowy. Blaty bezowe ostrożnie zdjąć z papieru. Położyć pierwszy blat na podstawce, wyłożyć połowę kremu, drugi blat bezowy i masę jagodową. Włożyć do zamrażalnika na co najmniej 3 godz.
Krok 6 - Mrożony deser bezowy z jagodami foto
Przed podaniem można go wstawić do lodówki na ok 15 min, będzie lepiej się kroił. Polać odłożonym kremem jagodowym. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Janina 30.07.2014 07:52
Mniam, mniam, pyszności;)
Beata23 29.07.2014 18:19
super pomysł
Izabela77 29.07.2014 14:38
rewelacyjny deser;)
dwa pokoje z kuchnią 29.07.2014 12:36
o rety!boski deser !kradnę przepis
agnieszka214 29.07.2014 11:53
kasek dla podniebienia
misia53 29.07.2014 11:49
ależ to pysznie wygląda
w mojej kuchni 29.07.2014 11:25
deser marzenie....
pajbek 29.07.2014 10:24
Super deserek :-)
Anna169Hosz 29.07.2014 09:55
Dla mnie bomba!
Wiktoria29 29.07.2014 09:32
wygląda świetnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat