Mrożony deser bezowy z jagodami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

BLATY BEZOWE

  • białko

    3 szt
  • cukier

    150 g
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1/2 łyżeczki

KREM JAGODOWY

  • jagody

    1 szkl
  • cukier

    2 łyżki
  • żółtko jajek

    1
  • jajko

    1
  • masło

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mrożony deser bezowy z jagodami foto
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C. Białka ubić na sztywno i zacząć dodawanie cukru ustawiając mikser na najwyższe obroty. Cukier wsypywać porcjami, łyżka po łyżce. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Na papierze do pieczenia narysować prostokąty o wymiarach 10x23cm i wyłożyć na nie pianę. Można użyć rękawa cukierniczego. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 140*C. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Krok 2 - Mrożony deser bezowy z jagodami foto
Jagody włożyć do garnuszka z cukrem i podsmażać. Kiedy puszczą dużo soku zdjąć z palnika i przestudzić.
Krok 3 - Mrożony deser bezowy z jagodami foto
Jajko i żółtko roztrzepać i dodać do jagód. Wymieszać trzepaczką, wstawić na mały ogień. Dodać masło i podgrzewać, aż wszystko zgęstnieje. Nie gotować. Odłożyć ok 2 łyżek.
Krok 4 - Mrożony deser bezowy z jagodami foto
Zimną śmietankę ubić na sztywno.
Krok 5 - Mrożony deser bezowy z jagodami foto
Wmieszać w zimny krem jagodowy. Blaty bezowe ostrożnie zdjąć z papieru. Położyć pierwszy blat na podstawce, wyłożyć połowę kremu, drugi blat bezowy i masę jagodową. Włożyć do zamrażalnika na co najmniej 3 godz.
Krok 6 - Mrożony deser bezowy z jagodami foto
Przed podaniem można go wstawić do lodówki na ok 15 min, będzie lepiej się kroił. Polać odłożonym kremem jagodowym. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 30.07.2014 07:52
Mniam, mniam, pyszności;)
Beata23 29.07.2014 18:19
super pomysł
Izabela77 29.07.2014 14:38
rewelacyjny deser;)
dwa pokoje z kuchnią 29.07.2014 12:36
o rety!boski deser !kradnę przepis
agnieszka214 29.07.2014 11:53
kasek dla podniebienia
misia53 29.07.2014 11:49
ależ to pysznie wygląda
w mojej kuchni 29.07.2014 11:25
deser marzenie....
pajbek 29.07.2014 10:24
Super deserek :-)
Anna169Hosz 29.07.2014 09:55
Dla mnie bomba!
Wiktoria29 29.07.2014 09:32
wygląda świetnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat