Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mrożone ciasteczka bez wycinania

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 250 g
cukier puder 70 g
sól 1 szczypta
mleko 3,2% 1 łyzka
masło 170 g
żurawina 50 g
jagody goji 15 g
orzechy włoskie 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Mrożone ciasteczka bez wycinania

Żurawinę i jagody gaji zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut. Odcedzamy i siekamy na mniejsze kawałki. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy łyżkę mleka i miękkie masło i wyrabiamy jednolite ciasto. Dodajemy żurawinę, jagody, goji i drobno posiekane orzechy. Ciasto dzielimy na dwie części i z każdej formujemy wałek o średnicy około 3 cm. zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na około 25 minut do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto kroimy na plastry grubości około 1cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciasteczka nie rosną więc można je kłaść stosunkowo blisko siebie). pieczemy w 200 stopniach C przez 10-12 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 08.03.2014 21:18
ciekawy przepis
iziona 08.03.2014 19:58
Bardzo fajne ciasteczka, a jaki piękny talerz na którym są podane
adelajda 08.03.2014 17:45
smakowicie wyglądają
wwwiolka 08.03.2014 15:48
Bardzo fajny przepis.
aisoglam 08.03.2014 15:44
Apetycznie się prezentują :)
kasienka23 08.03.2014 13:03
ciekawy przepis!
treonina 08.03.2014 11:56
ciekawy pomysł!
brioszka 08.03.2014 11:17
ale super! :) podoba mi się! :)
slonko888 08.03.2014 10:39
smakowite ciacha
Konczi 08.03.2014 10:20
super wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak