Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mrożona panna młoda

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
białko 1 szt
cukier 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
syrop wiśniowy
lody śmietankowe 3 gałki
likier śmietankowy 1 łyżeczka
bita śmietana do ozdoby
mleko 100 ml
woda 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: mrożona panna młoda

Białko ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, a następnie dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Powstałą masę przekładamy na natłuszczoną blachę, tworząc bezy wielkości łyżeczki deserowej. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 150 stopni. Studzimy.

Kawę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do ostudzenia.

Bezy kruszymy na mniejsze części i umieszczamy w kieliszku. Następnie zalewamy je syropem z wiśni i układamy 3 duże gałki lodów śmietankowych. Wlewamy również zimną kawę wymieszaną z mlekiem i odrobina likieru śmietankowego.

Dekorujemy bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ana1 08.09.2013 08:48
bardzo fajne
Barbara777 07.09.2013 17:02
bardzo ciekawy pomysł:)
pati100015 07.09.2013 03:35
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak