Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mrożona bita śmietana z pestkami i olejem z pestek dyni

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

śmietana 30% 350 ml
cukier puder 3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka

Dodatkowo

olej z pestek dyni
pestki dyni

Porada

Wypróbujcie przepis i przekonajcie się, że olej z pestek dyni jest nie tylko zdrowy, ale i niezwykle smaczny!

Przepis i sposób przygotowania na: Mrożona bita śmietana z pestkami i olejem z pestek dyni

Śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania wsypać cukier z wanilią.
Całość przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki.
Chłodzić do momentu, aż uznamy, że śmietanka - według nas jest już gotowa.
Może to potrwać 30 minut lub kilka godzin.
(Jeśli kremówka dość mocno zamarzła - przed spożyciem należy ją przetrzymać z 10 minut w temperaturze pokojowej.
Jeżeli chcemy otrzymać deser lodowy - przed chłodzeniem do ubitej śmietanki warto dodać 1 łyżkę dowolnego alkoholu, a potem co kilka godzin ją przemieszać.)
Deser podawać posypany podprażonymi pestkami dyni i obficie polany olejem.
(Można też dodać ulubione dodatki, jak np. świeże owoce, czy kawałki czekolady.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 18.07.2017 17:17
Dziękuję :)
gusia1000 17.07.2017 23:36
Fajny pomysł.
Ola1984 17.07.2017 09:39
Fajny pomysł na letni deser :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak