Mroźne cytryny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cytryny

    2 duże
  • wino białe wytrawne

    1/5 szklanki
  • mleko

    1/5 szklanki
  • żółtko jaja

    1
  • cukier

    3-4 łyżeczki
  • pomarańcza

    1/2 słodka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mroźne cytryny foto
Cytryny myjemy i zalewamy wrzątkiem na 3-4 minuty. Odcinamy kapelusze, wydrążamy cały środek (po wyciągnięciu mniej więcej połowy miąższu można cytrynę wywrócić na drugą stronę i wtedy łatwo nożem zetniemy cały miąsz). Wino zagotowujemy z 1 lyżeczką cukru, studzimy. Następnie ostudzone wino miksujemy niezbyt dokładnie z miąższem pomarańczy (bez skórek) oraz 7-8 łyżeczkami soku z cytryny (z kawałkami jej miąższu). Dobrze, gdy pozostaną nam kawałeczki miąższu owoców, które ładnie się później prezentują w deserze.
Krok 2 - Mroźne cytryny foto
Żółtko ubijamy z pozostałym cukrem i cały czas miksując dolewamy powoli gorące mleko, studzimy.
Krok 3 - Mroźne cytryny foto
a następnie dodajemy do wina z owocami i dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Mroźne cytryny foto
Wydrążone cytryny wkładamy do foliowego woreczka, a przygotowaną winno- jajeczną masę do pojemniczka na mrożonki i wstawiamy do zamrażarki na 2 godziny. Po upływie tego czasu, zmrożoną masę rozgniatamy widelcem i napełniamy nią zamrożone cytryny. Podajemy do jedzenia od razu po przygotowaniu przybrane listkami melisy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 07.02.2012 07:18
extra
Weronika_eM 26.11.2011 11:09
mniam mniam
Sroczka 25.11.2011 08:59
piękny i smaczny deserek
Beatris 25.11.2011 08:48
Mistrzowski deser. Brawo!
Anna146 25.11.2011 08:38
oryginalne
Jarlin 24.11.2011 21:02
świetne :)
Mati13 24.11.2011 20:48
piekny i pyszny
pacpaw 24.11.2011 20:28
ciekawy deserek. pierwszy raz się z takim daniem spotykam
sylwia / sytofala 24.11.2011 19:03
zaskakujący przepis
sylwia / sytofala 24.11.2011 19:03
zaskakujący przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat