Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mrówkowiec

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g 1 szt
jajko 6 szt
cukier drobny 1 szklanka
mąka tortowa 2 szklanka
mak 3/4 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat migdałowy kilka kropla

Przepis i sposób przygotowania na: Mrówkowiec

Trochę mąki odsypać i dodać do niej proszek do pieczenia a do reszty mąki dodać suchy mak.
Utrzeć masło z cukrem, szczyptą soli, nadal ucierając dodawać po 1 jajku. Następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać mąkę z makiem a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat. Piec 1 godzinę w 180 st
Mnie na początku ciasto się zbuntowało i nie chciało wyjść z formy, ale odwróciłam je w formie do góry dnem, formę przykryłam mokrą ściereczką i tak pozostawiłam na około 15 minut. Odeszło wtedy bez problemu:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 10.06.2017 10:55
fajny przepis
Stenka 03.12.2014 12:09
dawno go nie robiłam
gusia1000 03.03.2014 14:21
Lubię to bardzo.
Ada-Gaba 25.02.2014 19:16
wygląda świetnie
Ola1young 22.02.2014 16:33
ale kusisz,pycha :)
Przepisy Joanny 19.02.2014 18:33
Aniagdz ja to ciasto mam jeszcze z czasów komuny, ostatnio piekłam je 30 lat temu, a teraz odgrzebałam przepis i upiekłam. Ciasto jest wilgotne a aromat migdałowy dopełnia smaku.
aniagdz 19.02.2014 16:58
nigdy takiego nie widziałam:)
Krzysztof15 19.02.2014 16:35
wyglada apetycznie
Pomocnik 19.02.2014 14:40
fajne ciacho
Agata3 19.02.2014 14:20
fajna nazwa:) a ciasto super :)
Przepisy Joanny 19.02.2014 13:00
Częstuj się Zdzisiu:)
Zdzisław 19.02.2014 12:51
dla mnie smacznie wygląda i kusi do jedzenia
Przepisy Joanny 19.02.2014 12:47
Bardzo proszę:)
Czyki 19.02.2014 12:42
Fajny ten mrówkowiec, skuszę się na kawałeczek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak