Przepis i sposób przygotowania na: Moussaka
Na patelni na oliwie z oliwek smażymy cebulę i drobno pokrojony czosnek aż się zezłoci. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Po 5 min. dodajemy mięso mielone. Smażymy do czasu, aż uzyskamy grudki. Doprawiamy: sól,pieprz, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki papryki, oregano i do smaku bazylia. Dodajemy pomidory z puszki pokrojoną w kostkę. Zagotować i odstawić.
Beszamel: roztopić 25 dag masła, dodać powoli 25 dag mąki. Smażyć do uzyskania żółto-złotego koloru, dodajemy mleko. Chwilę gotujemy, odstawiamy i dodajemy żółtko oraz jogurt. Zamieszać.
Wylewamy na dno naczynia żaroodpornego sos beszamel (odrobinę) rozsmarować. Układamy bakłażan, ser (może być mozzarela) mięso mielone, beszamel, znów bakłażan, ser, mięso, sos, do ukończenia. Na górze powinien znajdować się bakłażan na nim beszamel i duża ilość sera. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni 45minut.
Smacznego
PS Przyprawy do smaku chyba, że przepis stanowi inaczej