Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Motylki korzenno-pomarańczowe

5.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
30 dag
miód prawdziwy
0,5 szkl
jajko
1 szt
masło
10 dag
rum
1 łyżka
skórka z pomarańczy
1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
2,5 łyżki
Sklep Prymat
Soda oczyszczona Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
cukier puder
2 łyżki
śmietana gęsta
2 łyżki
kakao
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Motylki korzenno-pomarańczowe

Kroki postępowania

1
Masło z miodem włożyć do garnka, rozpuścić, lekko ostudzić.
Krok 1 - Motylki korzenno-pomarańczowe foto
2
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do pierników, otartą skórkę z pomarańczy, wymieszać.
Krok 2 - Motylki korzenno-pomarańczowe foto
3
Następnie połączyć z miodem i żółtkiem, dokładnie wymieszać. Podzielić na 2 części.
Krok 3 - Motylki korzenno-pomarańczowe foto
4
Jedną część ciasta zagnieść a drugą połączyć z kakao i śmietaną.
Krok 4 - Motylki korzenno-pomarańczowe foto
5
Oba ciasta oddzielnie rozwałkować na grubość 5-6 mm.
Krok 5 - Motylki korzenno-pomarańczowe foto
6
Jasne ciasto posmarować wodą, na nim ułożyć ciasto ciemne i zwinąć w roladę.
Krok 6 - Motylki korzenno-pomarańczowe foto
7
Pokroić na 1 cm krążki, ułożyć po 2 obok siebie i przez środek docisnąć palcami.
Krok 7 - Motylki korzenno-pomarańczowe foto
8
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 10-12 minut w temp 180 stopni.
Krok 8 - Motylki korzenno-pomarańczowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 27.06.2017 09:01
Zabrałam sobie :)
KORAL 27.06.2017 09:00
świetnie wyszły :)
agnieszka214 26.06.2017 21:03
Ładnie wygląda super smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak