mostek cielęcy faszerowany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieprz

  • sól

  • margaryna

    ½ kostki
  • jaja

    3 sztuki
  • tarta bułka

    4 łyżki
  • pieprz

  • sól

  • gałka muszkatołowa

  • rodzynki

    5 dag
  • cukier

    1 łyżeczka
  • olej

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • cielęcina

    z mostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mostka wyluzować kości w ten sposób, by utworzyła się spora kieszeń, w którą włożymy farsz. Mięso wypłukać, natrzeć solą i przyprawami, odstawić. Przyrządzić farsz: masło rozetrzeć na gładką masę, dodać odciśniętą bułkę i ucierając dodając kolejno po jednym żółtku. Następnie z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy razem z tartą bułką i przyprawami oraz rodzynkami sparzonymi wrzątkiem i dobrze osączonymi. Masę wymieszać. Jeśli przy luzowaniu kości w kieszeni powstały dziury należy je zaszyć, zaszyć również otwór pozostawiając tylko szparę, przez którą będzie można włożyć nadzienie. Nałożyć, zaszyć, mięso posmarować z wierzchu oliwą i ułożyć na blasze do pieczenia z tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec półtorej godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
magical66 05.04.2011 12:31
zjadło by się

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat