Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moskole czyli podhalańskie placuszki

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 1 kg
jajko 2 sztuki
maślanka 3/4 szklanki
mąka ok 500 g
sól do smaku
tłuszcz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Moskole czyli podhalańskie placuszki

Ziemniaki przepuścić przez maszynkę bądź praskę. Dodać do nich maślankę, jajka oraz mąkę. Doprawić do smaku i zagnieść ciasto. Ciasto zrolować i pokroić w plasterki. Każdy plasterek ciasta delikatnie rozpłaszczyć w dłoni, tworząc placuszki i obtoczyć je w bułce tartej, a następnie smażyć z obu stron na rumiano. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 08.10.2014 13:26
najlepsze robione na blasze kaflowego pieca
olkaaa 17.07.2013 07:46
bardzo smaczne
czekoladka_m 02.07.2013 19:07
Fajne, ziemniaczane placuszki:)
mariel78 01.10.2012 20:53
Moskole nie piecze się na tłuszczu , przynajmniej te orginalne i bułka też mi tam nie bardzo pasuje .
RenataZ-et 22.08.2012 21:19
Pycha
Anna133 01.08.2012 18:18
uwielbiam je ;)
aginaa 26.07.2012 18:41
fantastyczne :)
caralajna 20.07.2012 09:06
fajne
Katarzyna/kate1980 19.07.2012 22:05
superowe
agunesu 19.07.2012 21:40
a to ciekawe danie, pewnie smaczne
octo 19.07.2012 21:10
nie wiedzialam ze te placki nazywa sie podhalanskimi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak