Mortadelowe miseczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mortadela

    10 grubych plastrów
  • pieczarki

    30 dag
  • kukurydza w puszce

    1/2 puszki
  • cebula biała

    1 szt.
  • zielona papryka (świeża)

    1/2 strąka
  • olej

  • sól

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • margaryna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki obieramy i kroimy na kawałki, cebulę kroimy na kostkę. Na patelni rozgrzeamy margarynę wrzycamy pieczarki, podsmażamy, dorzucamy cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż cebula sie zeszkli. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz odcedzoną z zalewy kukurydzę. Lekko podsmażamy. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mortadę pokrojoną w 0,5 cm plastry. Smazymy, boki powinny się lekko zwinąc tworząc miseczki. Wkładamy do tych miseczek pieczarkowe nadzienie, posypujemy startym żółtym serem. Tak napełnione miseczki wkładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i zapiekamy ok.10-15 min, w piekarniku nagrzanym do 180 st. Miseczki możemy podac jako kolację z pieczywem, lub z ziemniakami albo ryżem i surówkami jako obiad.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat