Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mortadela wieprzowa (szynkowar)

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina wędzona 150 g
słonina 150 g
szynka wieprzowa 500 g
biodrówka 300 g
kolendra mielona 1 g
Gorczyca biała cała Prymat 2 g
sól 4 g
Żelatyna wieprzowa Prymat pełna łyżeczka
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 15 g
lód 200 g
papryka czerwona 1 g
Czosnek suszony Prymat 2 g
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 g
Pieprz biały mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Mortadela wieprzowa (szynkowar)

Szynkę i biodrówkę pokroić w niewielką kostkę, połączyć z peklosolą, nakryć i chłodzić lodówce przez dobę.
Zapeklowane mięso i wstępnie pokrojoną słoninę zmielić przez drobne sitko, przełożyć do malaksera albo dużego blendera i dodać skruszony lód.
Dosypać sól, żelatynę i przyprawy. Miksować do uzyskania kleistej masy mięsnej.

Gotową przełożyć do woreczka umieszczonego w szynkowarze i ubić wypychając powietrze. Szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Wstawić do odpowiedniego garnka i parzyć w 85-90st.C. do uzyskania wewnętrznej temp. 80st.C

Ostrożnie wyjąć szynkowar, pozostawić do zupełnego ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na 8-12 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak