Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z zielonych pomidorów z papryką
Sałatka z zielonych pomidorów z papryką ma wyjątkowy smak, ale żeby była smaczna i zdrowa, trzeba przestrzegać kilku kroków. Zielone pomidory, przed ich spożyciem należy posypać solą, aby usunąć z nich tomatynę. To substancja organiczna, która występuje również w niedojrzałych pomidorach. Usuwamy ją poprzez gotowanie lub moczenie w solance.
Kroki postępowania

Wymieszać dokładnie i wstawić do lodówki na 24-36 godzin.

Cebulę pokroić w piórka i wkładać na bieżąco do gorącej marynaty - gotować całość kilka minut.

Pomidory wylać na duże sito i osączyć z solanki - w ten sposób pozbędziemy się także większości tomatyny zawartej w zielonych, niedojrzałych pomidorach. Cebulę z zalewą wlać do pomidorów.


Pozostawić do ostygnięcia np. na całą noc.

Oczyścić ręcznikiem papierowym brzegi słoików.

Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
