Morszczuk w cieście zapiekany pod puree ziemniaczanym z kurkami:

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,mleko ,sól,pieprz mielony,sok z ¼ cytryny

  • ½ szklanki słodkiej śmietanki,6 średniej wielkości ziemniaków,2 łyżki masła + 1 łyżka do wysmarowania foremki

  • filet z morszczuka

    3 grube szt.
  • jajko

    1 szt.
  • żółtko jajek

    1 szt.
  • mąka

    4 czubate łyżki
  • ser cheddar

    0,33 szkl. startego
  • kurki

    15 dag
  • oliwa aromatyzowana

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bardzo smaczne danie .Doskonałe do przygotowania wcześniej i zapieczenia bezpośrednio przed podaniem.
Z mąki , jajka, i mleka, proszku do pieczenia zrobić ciasto naleśnikowe .Lekko je osolić.
Filety z morszczuka osolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Rybę obtoczyć w cieście i smażyć na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy o smaku grzybowym z łyżką masła i smażyć na nim przez 10 minut mieszając oczyszczone kurki. Ugotować ziemniaki ( w osolonej wodzie ), odcedzić i zrobić puree z łyżką masła, łyżką oleju o smaku grzybowym , słodką śmietanką . Dodać ser i wymieszać. W foremkę wysmarować masłem .Ułożyć w niej filety. Na wierzch każdego położyć porcję puree ziemniaczanego , a na nie kurki. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 20 minut. Podawać z zielona sałatą .

Wymieniona w przepisie oliwa o smaku grzybowym to oliwa truflowa lub oliwa którą zalane były suszone grzyby ( najlepiej kapelusze borowików – 4 na ½ litra oliwy ).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 10.06.2013 17:18
zapowiada się pysznie, wygląda bardzo apetycznie
marcella 15.04.2011 07:35
Morszczuk, to najlepsza rybka;)
Sarenka 03.03.2011 22:46
Fajny kolor.
IlonaAlbertos 21.11.2010 23:23
Prezentuje się bardzo apetycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat