Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
½ łyżeczki proszku do pieczenia,mleko ,sól,pieprz mielony,sok z ¼ cytryny
-
½ szklanki słodkiej śmietanki,6 średniej wielkości ziemniaków,2 łyżki masła + 1 łyżka do wysmarowania foremki
-
filet z morszczuka
3 grube szt. -
jajko
1 szt. -
żółtko jajek
1 szt. -
mąka
4 czubate łyżki -
ser cheddar
0,33 szkl. startego -
kurki
15 dag -
oliwa aromatyzowana
3 łyżki
Sposób przygotowania
Z mąki , jajka, i mleka, proszku do pieczenia zrobić ciasto naleśnikowe .Lekko je osolić.
Filety z morszczuka osolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Rybę obtoczyć w cieście i smażyć na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy o smaku grzybowym z łyżką masła i smażyć na nim przez 10 minut mieszając oczyszczone kurki. Ugotować ziemniaki ( w osolonej wodzie ), odcedzić i zrobić puree z łyżką masła, łyżką oleju o smaku grzybowym , słodką śmietanką . Dodać ser i wymieszać. W foremkę wysmarować masłem .Ułożyć w niej filety. Na wierzch każdego położyć porcję puree ziemniaczanego , a na nie kurki. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 20 minut. Podawać z zielona sałatą .
Wymieniona w przepisie oliwa o smaku grzybowym to oliwa truflowa lub oliwa którą zalane były suszone grzyby ( najlepiej kapelusze borowików – 4 na ½ litra oliwy ).
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się